motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

7.5.11

10 otázek pro ... Tomáš Lapčák @fido_cz

Dnes bych vám rád představil svého dlouholetého kamaráda. Člověka, kterého znám opravdu osobně. A dlouho. Je také jedním z mých nejstarších přátel na Twitteru. Zároveň je to i člověk s velmi vřelým vztahem k moderním technologiím. Přesvědčte se sami. Dovolte, abych vám představil Tomáše Lapčáka, na Twitteru známého jako @fido_cz.


1.) Ahoj, jak se jmenuješ, kolik Ti je a odkud jsi?
Ahoj všichni, jmenuji se Tomáš Lapčák, v internetové džungli vystupuji pod nickem fido_cz. Jsem právě přesně v polovině mezi třetím a čtvrtým křížkem a při psaní těchto odpovědí koukám na osvětlenou žižkovskou věž.

2.) Jak jsi se dostal k internetu a všemu kolem něj?
Naprostá klasika. Druhá polovina let devadesátých a vytáčené připojení hlavně v nočních hodinách kvůli ceně. Pánové jistě vzpomenou, jak dlouho tenkrát trvalo načtení fotky nějaké spoře oděné slečny. A čím méně oblečení měla, tím bylo načítání delší :) Do světa mobilních technologií jsem vstoupil v roce 1996 po křídly Paegasu.

3.) Jsi fanoušek moderních technologií, jaké používáš?
Samozřejmě jsem, obzvláště mobilních telefonů. Jako svůj hlavní telefon používám již přes rok telefony BlackBerry, momentálně model Torch. K tomu si čas od času pořídím nějaký další na otestování. Poslední dobou to byly modely Motorola Milestone 2, HTC Desire S a momentálně mi na stole odpočívá Nokia E7. Jinak mám doma v chodu jedno PC, jeden notebook a jeden netbook. V šuplíku pak ještě dva vyřazené, avšak stále funkční notebooky. A zapomenout nesmím na svoji letošní jarní lásku, Kindle od Amazonu. Pro ty co ještě nezapomněli číst a dají občas čtení přednost před jinými zájmy naprosto perfektní věc. V průběhu tohoto roku dojde zřejmě i na tablet, konkrétně PlayBook od BlackBerry. Zda půjde o delší vztah se teprve uvidí.

4.) Jaký operační systém používáš na svém počítači, mobilním telefonu a jaké hlavní aplikace na nich používáš?
Všechny mé počítače jedou na OS Windows. Za prvé je potřebuji k chodu určitých specifických programů (účetních, no fuj) a za druhé mě ještě nikdo dostatečně nepřesvědčil ke změně. V jednom nepoužívaném NB běží Ubuntu. Teď asi trochu píchnu do vosího hnízda, ale nic moc. Můj hlavní mobilní systém je jasný z předchozí odpovědi. Je to BlackBerry 6. U nás ne moc rozšířený systém, který má ale své kouzlo. Jde trochu jinou cestou než všechny ostatní mobilní systémy, klade velký důraz na bezpečnost a odladění systému. Jakýchkoli záseků nebo restartů se tady nedočkáte. Nejvíce používanou funkcí je pro mě email. Do telefonu mi chodí okamžitě a tak drtivou většinu vyřizuji odtud. Díky hw klávesnice to je i vcelku pohodlné. Když vynechám programy pro mou práci, tak je to pak klasika - web a sociální sítě. O tom v další odpovědi.

5.) Jaké sociální sítě využíváš, jak a proč? Používáš je stejně na počítači i mobilním telefonu?
Tady se držím spíše při zdi. Facebook, Twitter a pokud je příležitost tak Foursquare a Waze. Přednost dávám FB, kvůli uzavřené skupině přátel si zde můžu dovolit osobnější věci. Na TW spíše sleduji a občas vypustím i nějaký ten výkřik do tmy. Ale poslední dobou tomu přicházím na chuť a četnost mých příspěvků se zvětšuje. Jak už někdo poznamenal, když nemáš komu poslat SMS, twíttni. Foursquare beru spíše jako hru. Bohužel se ji kvůli svému omezenému pohybu nemohu účastnit tak jak bych chtěl. A na checky "u Fida doma" by asi nikdo zvědavý nebyl. Pokud jedu někam autem, zapínám samozřejmě Waze, ale to je málokdy. A abych nezapomněl, téměř vždy přistupuji na sociální sítě z mobilu. Díky perfektním klientům mi to přijde pohodlnější.

6.) Máš na internetu vlastní projekty? Představ nám je.
Vyloženě vlastní projekty nemám. Stál jsem u zrodu a nebo se podílel na chodu několika diskuzních fór zabývajících se mobilními telefony. Asi nejznámější bude SymbianForum, které ale už pomalu umírá. Mým posledním "veledílem" je uživatelská recenze telefonu BlackBerry Torch publikovaná na SmartMania.cz. Zrovna tento týden jsem byl téměř násilím dotlačen k založení blogu. Zatím zeje prázdnotou, najdete ho zde: http://fidoczech.blogspot.com/ Snad se ho bude dařit postupně zaplňovat. Nejbližší článek o tom, proč poputuje Nokia E7 zpátky do krabice, bude zveřejněn v příštím týdnu. A jelikož píšu rád, budou se časem objevovat i komentáře a úvahy jen tak ze života. No uvidíme. A nakonec projekt v současné chvíli nejnáročnější - děti a rodina. Bohužel jsem stále nenašel způsob restartování, o instalaci nějakého přívětivějšího operačního systému ani nemluvím. A tak čekám alespoň na nějaký účinný antivirus, zákonná záruční lhůta už totiž vypršela :D

7.) Jak se Tvoje rodina dívá na Tvoje zájmy a záliby kolem moderních technologií?
Podle ženy je to prý lepší, než kdybych běhal za holkama. Po finanční stránce si tím tak jistý teda nejsem. Jinak jsou ale nesmírně tolerantní. Už vědí, že jak zazvoní kurýr s balíkem, zavírám se za dveře pracovny a minimálně na příštích pár hodin jsem v jiném světě. Děti umí moje hračky také náležitě ocenit. Zvlášť když tomu jde patlat prstem po displeji a tatínek se nedívá.

8.) Tvoje další zájmy?
Vzhledem k určitým zdravotním komplikacím jsem musel spoustu svých zájmů zrušit nebo hodně omezit. A tak teď hledám, čím tento volný prostor zaplnit, ze sledování některých seriálů už asi trochu blbnu. Ale o tom třeba někdy příště na mém blogu.

9.) Je ve Tvém okolí hodně lidí s podobnými zájmy?
Spousta mých "virtuálních" kamarádů se během let stala kamarády skutečnými. Pokud se tento okruh kamarádů protne náhodou na nějaké akci s kamarády jinými, jsme samozřejmě za exoty. Ale abych odpověděl přímo, technických maniaků je v mém okolí dost a jsem za ně rád.

10.) Je něco, co bys nám o sobě řekl a na co jsem se nezeptal?
Nepadla otázka, jaký večerníček mám nejraději!

1 komentář:

  1. Náhodou, mě "u Fida doma" bavilo moc. Kdybych nebyl tak daloko, tak bych zajel se čeknout ;-)

    OdpovědětVymazat