motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

14.5.11

10 otázek pro ... Tomáš Fojtík @pan_kaplan

Dnešním hostem je idealista, knihomol, filmožrout, cestovatel a milovník dobrého humoru Tomáš Fojtík. Na Twitteru a ve světě internetu známý jako @pan_kaplan. Posaďte se a poznejte tohoto úžasného člověka, jako jsem ho poznal při přípravě 10 otázek pro ... já.


1.) Ahoj, jak se jmenuješ, kolik Ti je a odkud jsi?
Jmenuju se Tomáš Kaplan Fojtík a letos v červnu "oslavím" třetí kříž na mém bedru. Pocházím z nemalebného chmelového kraje, z vesnice Petrohrad. Jinak bydlím v Praze, už od roku 1999. Prostřední slovo Kaplan v mém jméně vychází z toho, že na Internetu už 12 let vystupuju jako panKaplan (plus různé modifikace). A protože mám pocit, že už ten nick se mnou srostl, používám ho téměř všude. Někdy mám problém na úřadech Kaplana vynechat. Asi si to jméno nějak adoptuju.

2.) Jak jsi se dostal k internetu a všemu kolem něj?
To bylo někdy v roce 1997 na střední škole, chodili jsme po škole do knihovny na Internet a koukali na Seznam, který tam měli jako homepage a nic jiného jsme neznali (kdybych tehdy věděl, jak snadné je na webu najít porno, mohlo to výrazně ovlivnit mou pubescenci, leč nestalo se tak). A když jsme zkusili jít na Novinky, bylo to zoufale pomalé, o tehdejším iDnesu ani nemluvě :) Pak na Vyšší odborné škole jsem už objevil XChat, mail atd. a stal se ze mě závislák - samozřejmě v tom dobrém slova smyslu :)

3.) Jsi fanoušek moderních technologií, jaké používáš?
Jasně, jsem velký fanda všech hraček - mám doma notebook, v kapse HTC s Androidem, knížky čtu přes Kindle a v blízké budoucnosti chci tablet. Hrozně mě baví objevit nové udělátko, učit se s ním (v první řadě vyhazuju manuál, čehož pak trpce lituji) a zjišťovat, co všechno ten zázrak dokáže :)

4.) Jaký operační systém používáš na svém počítači, mobilním telefonu a jaké hlavní aplikace na nich používáš?
Na počítači mám Windows (v tom jsem hrozná konzerva, můj linuxový kamarád mě už šest let zpracovává do tučňáka, ale jeho mise je těžší než udělat z vody víno) a v mobilu Android. Co se týče počítače - na internet používám RockMelt (závislák na soc. sítích ani jinak nemůže), na muziku trapně WinAmp a na filmy BSPlayer. Díky Google Docs už nepoužívám Office :) ICQ jsem de facto zrušil a Skype mě nikdy nebavil. Co se mobilu týče - na Twitter mám Seesmic (doporučuju!), na Internet Dolphin Browser, RSS mi zajišťuje gReader (sync s Google Reader) atd. Ani nemám Angry Birds, bylo mi těch čuníků nějak líto :)) Na maily mám vestavěný GMail klient (jako fanda Google nemohu jinak). Jinak asi nic moc, pár blbostí, co mi plní paměť :)

5.) Jaké sociální sítě využíváš, jak a proč? Používáš je stejně na počítači i mobilním telefonu?
Aktivně tyto: Facebook, Twitter, YouTube, Foursquare - myslím, že už takhle to je až až :)) Používám je jak v počítači, tak v telefonu, kdekoliv a kdykoliv.
Proč? Na to je jednoduchá odpověď. Facebook a Twitter mi pomáhají poznat nové lidi. A s novými lidmi poznávám nové a silné příběhy. Dost často pak ty lidi chci poznat a dost často se z nás stávají přátelé i v reálném životě. Mohl bych jmenovat desítku lidí, které bych nebýt Internetu nepoznal, a můj život by bez nich byl výrazně chudší. Twitter aktivně používám teprve 4 měsíce a za tu krátkou dobu jsem tu poznal neuvěřitelnou spoustu skvělých a úžasných lidí. A mezi nimi někoho opravdu mimořádného... :-)

6.) Máš na internetu vlastní projekty? Představ nám je.
Projekty je silné slovo, ale něco by se našlo. V první řadě na Facebooku "projekt" Nová kniha každý den (www.facebook.com/novakniha), který chce přinášet informace o knižních novinkách a událostech. Zatím máme něco málo přes osm set fanoušků. No a pak je tady můj blog - www.pankaplan.cz Vedu si ho od loňského jara, kdy jsem načas odešel z blogů na iDnesu pro neshody s týmem adminů. No a konečně nejnovější (pár dní starý) projekt 365 filmových okének - klasická třistapětašedesátka na filmové téma. Tu mám na adrese 365filmovychokenek.posterous.com Jak říkám, nic moc :)

7.) Jak se Tvoje rodina dívá na Tvoje zájmy a záliby kolem moderních technologií?
No, nemám rodinu (což je na třicátníka na pováženou), takže tohle neřeším (rodiče žijí daleko a utekl jsem tak z dosahu jejich biče). Myslím si ale, že až zakopnu o nějakou partnerku (něco jako v Popelce, kdy oříšky cvrnkly Menšíka do nosu), tak tohle o mně bude od první chvíle vědět, jak žiju, co mě baví, co mám rád a tak dál. Takže můj život pro ní nebude žádný šok a nebude pak s hrůzou prchat do hvozdů. Prostě - chlapa jde změnit jen k horšímu :) Takže si myslím, že pokud se mnou vydrží, pokud se začneme mít rádi, nebude v tomhle žádný problém :) Říkejte mi idealista :))

8.) Tvoje další zájmy?
Ha ha, to by bylo asi na dvacet normostran. No, ale vypíchnu tři hlavní: knížky (středobod mého vesmíru, největší láska mého života), historie a cestování. V posledních pár letech pak filmy, které objevuju až tak posledních, dejme tomu pět let. Jo a pak teda samozřejmě humor (především černý), bez smíchu bych asi pošel na strnulost obličejového svalstva. Pobavte mě a snesu vám k nohám celý svět :)

9.) Je ve Tvém okolí hodně lidí s podobnými zájmy?
Oblopuju se samými úžasnými lidmi, takže ano. Mám kamarády, kteří milují knihy a rádi si spolu o nich povídáme. A to samé na Twitteru a Facebooku. Myslím, že bez toho bych asi ani nemohl existovat.

10.) Je něco, co bys nám o sobě řekl a na co jsem se nezeptal?
Jo, že rád jím a to hodně :)) A taky že kdyby to záleželo na mně, udělám Věru Pohlovou prezidentkou a nechal bych všechny ty internety zakázat. Mimochodem - mám takovou teorii, že Věra Pohlová je dvojčetem Radovana Kaluži. Důkazy pro to nemam, chybí mi Kalužovo DNA.

***

2 komentáře: