motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

12.4.11

Poslouchejte svoje čtenáře, přinášejí nové nápady

Je důležité komunikovat se svými čtenáři. Čtenáři jsou totiž ti, kteří utvářejí další obsah. S hodnocením čtenářů může autor dále pracovat. Může volit směr, kterým se bude ubírat, směr, který čtenáře zajímá. Může i dále pracovat s obsahem. Rozvíjet téma a posouvat se směrem, který čtenáře zajímá.

Zpětná vazba ve psaní je důležitá k pochopení a nalezení smyslu autorova počínání. Ne vždy je na místě do článku zakomponovat materiál, který je v danou chvíli "nedůležitý". Ale po spojení různých souvislostí a dotazech čtenářů je autorem takový materiál vyhodnocen jako vhodný do článku. Editovat celý text už nepřichází v úvahu a tudíž je použit v následných diskuzích, jako doplňující vysvětlení. Popřípadě lze tím uvést dané téma na pravou míru.

Taková věc se mi stala včera. Dostal jsem zprávu od kamarádky, že díky mému blogu, se z ní stal domnělý hacker. Byla na kávě s kamarádem a ten se jí mezi řečí zmínil o skutečnosti, že si o ní vygooglil nějaké informace. Věc v současné době naprosto normální. Jaké bylo její překvapení, když se jí zeptal jestli je hackerka. Po dotazu, jak k tomu přišel, ji odpověděl, že tak soudí z jejího rozhovoru 10 otázek pro ... pro Profa - blog.

V článku samozřejmě žádná taková indicie není. Ani nic nenasvědčuje, že by dotyčná s hackerskou scénou měla co do činění. Jen to krásně vykresluje představivost lidí, kteří čtou a zpracovávají informace z internetu. Internet je mocné médium. A ne vždy jsou všechny informace více lidmi správně vyhodnoceny.

Proto by měla existovat zpětná vazba mezi autorem a čtenáři. Když už k podobné události dojde, je pak více než vhodné uvést všechny náležitosti na pravou míru.

Dnes jsem sám obdržel krásnou zpětnou vazbu. Jeden pravidelný čtenář mi napsal, že se můj blog "vyhoupl" do jeho TOP3 česky psaných blogů. Taková slova vždy potěší a povzbudí do dalšího psaní.

2 komentáře:

  1. Tak to je dobrá zpráva, to vždy potěší. Já jsem zase potěšen, když mi někdo napíše, že mu pomohla rada z nějakého článku na mém blogu. A to je jen dobře. Jirko, jen tak dál ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sám dobře víš, že každá pozitivní, ale i negativní reakce, dává takové zadostiučinění, že to nepíšeš jen tak pro sebe. Že to má smysl, že to lidi zajímá a zajímá je to.

    OdpovědětVymazat