motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

4.4.11

Čas plyne jako voda

Koncem února jsem se přihlásil do knihovny na našem sídlišti. Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat nové knížky. Dalo by se říct, že čtu hodně a rád. Jen jsem to v poslední době hodně zanedbávál. Proto jsem se to, přihláškou do knihovny, rozhodl změnit. A ještě jeden důvod má znovučtenářská etapa má. Tu jsem popsal v článku Proč si čtu v metru.

Už při první návštěvě jsem přesně věděl jakou knihu si půjčím. Byl jsem moc zvědavý na Flotilu Země od Patricka Zandla. Přečetl jsem ji jedním dechem, během 14 dní..

Mám rád sci-fi a fantasy, proto jsem si při druhé návštěvě půjčil sbírku povídek Nesmrtelný bard od Isaaca Asimova. Mám rád tohoto autora. Přečetl jsem už mnoho jeho románů a povídek. Nejznámější dílo Nadace jsem během několika let přečetl několikrát.

Zatím poslední půjčenou knížkou je Zepelín na Měsíci od Ondřeje Neffa. Tento spisovatel a vydavatel je znám hlavně jako autor vědeckých a vědeckofantastických projektů. Od knižních, přes internetové až po rozhlasová díla. I sbírku povídek jsem přečetl během několika dní.

Co čtu nyní? Muži, kteří nenávidí ženy od Stiega Larssona. Po dlouhé době kniha, která není spojena s vědeckofantastickým žánrem. Leč světe div se, čte se mi velmi lehce.

Co mají tyto knihy společné? Čtou se jedním dechem. Jsou psány, tak zajímavým jazykem, že ztrácím pojem o čase. Člověku se ani nechce přestat číst. Děj jej táhne dál a vybízí ho k dalšímu a dalšímu pokračování ve čtení. Kolikrát si říkám, že dočtu kapitolu a půjdu něco dělat. Ale na jejím konci mi to nedá. Musím vědět, jak to bude dál a čtu a čtu. Hodinu, dvě. Čas přestává mít svou podobu.

A čas plyne jako voda.

2 komentáře:

  1. Z toho co uvádíš jsem četl jen Muži, kteří nenávidí ženy a to je rozhodně super knížka a přečtení asi pěti set stran nebo kolik to vlastně má mi zabralo jen pár dní. Trošku jsem se bál, že se u Larssona setkám s Brownovským efektem a všechny knihy budou téměř stejné, ale dvojka a trojka jsou o něčem úplně jiném. Jak Larsson stárl tím lépe psal a trojka je úžasná. Rozhodně se máš na co těšit. Já teď čtu Modrou sféru od Jefferyho Deavera.
    P.S.: Taky nejsem tak bohatý, abych kupoval knihy, takže to střídám občas si knihu stáhnu do mobilu a občas si ji dokonce i koupím, ale 90% knih, které čtu mám půjčené z knihovny.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem teprve u 4. kapitoly. Jak se začtu, nemohu se od toho odtrhnout. :)

    OdpovědětVymazat