motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

21.4.10

Vystrazny trojuhelnik

Vystrazny trojuhelnik je povinna vybava kazdeho automobilu. Jak osobniho, tak uzitkoveho. A neni tam pro legraci.
V pripade silnicni kontroly, neni nic divneho, kdyz jej bude po vas bude policista vyzadovat k ukazani. Za jeho absenci hrozi pokuta, ale i moznost odebrani bodu.
V pripade poruchy vozidla, nejde-li pokracovat v jizde a vozidlo tvori prekazku na komunikaci, je ridic povinnen umisti za vozidlo vystrazny trouhelnik v dostatecne vzdalenosti. Co je to dostatecna vzdalenost, to je relativni. Neco jineho je to na okresni silnici a neco jineho na rychlosti komunikaci. V kazdem pripade, by to melo byt tak daleko, aby nepojizdne vozidlo bylo vcas videt a projizdejici ridici se mohli tomu prizpusobit. Stoji-li vozidlo za zatackou, mel by byt trojuhelnik umisten pred zatackou.
Z kazdodenniho jezdeni vim, ze tomu tak ve vetsine pripadu neni. Nekteri ridici sice umisti na vozovku vystrazny trojuhelnik, ale nejlepe hned za auto, zrejme, aby jim ho nekdo nezcizil, nebo se jim nechce jit dostatecne daleko. V horsim pripade trojuhelnik za auto neumisti vubec. To uz by se dalo kvalifikovat jako obecne ohrozeni, protoze prekazka na vozovce musi byt oznacena.
Prave dneska jsem videl dva takoveto pripady. V prvnim, autu dosel benzin. Cerpaci stanice byla nejake 2km zpet, takze to pro ridice nebyla takova tragedie. Ale auto nebylo oznaceno a jeste ke vsemu, kdyz naleval z kanystru benzin do auta, mel zadek vystrceny do silnice. Ve druhem pripade pan pomahal s opravou auta nestastne pani a oba zmatene pobihali kolem obou aut, odstavenych na krajnici. Opet auta neoznacena vystraznym trojuhelnikem. Oba pripady na dalnici D11 smerem Hradec Kralove.
Timto jejich jednanim se da krasne parafrazovat slogan bezpecnostnich sotu ''Nemyslis, zaplatis''.

Žádné komentáře:

Okomentovat