motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

31.3.10

Ničíme si své zdraví dobrovolně?

Televizní reklamy a internet jsou plné posilovacích a cvičících strojů, které mají blahodárně působit na zdraví obyvatelstva. Jaký to předsudek a nesmysl.
Jediní, na koho to blahodárně působí, jsou výrobci a prodejci těchto moderních "mučících" nástrojů. Člověk v dobré víře, že udělá něco pro své zdraví, podlehne namakaným svalovcům a hubeným fitneskám, zakoupí "mučící" nástroj a těší se, jak bude zdravý. Bohužel, toto je jen jedna strana. Tou druhou je dodržování správné životosprávy a životního stylu. Ale to už v žádné reklamě nenajdete. Chce-li člověk žít zdravě a být v pohodě, je potřeba dbát na správný poměr bílkovin a proteinů ve stravě. Vhodné jsou potravinové doplňky s obsahem hořčíku, vápníku, železa a zinku. Nesmíme zapomínat na vitamíny. Zejména vitamín B a C. Ovoce, luštěniny, rýže, maso, ať už červené nebo bílé, ale vždy připravované v páře. To by měl být základní jídelníček člověka, který se rozhodl žít zdravě. A pohyb, hlavně dostatek pohybu.
Ale zpátky k těm úžasným strojům. Když jsme s manželkou chodili do posilovny, měli jsme tam fantastickou trenérku, majitelku centra a kamarádku v jedné osobě. Když jsme se ji ptali, zda-li si takovýto stroj pořídit domů, odpověděla, že proč ne, ale stejně se z něho za čas stane lapač prachu a věšák na prádlo. Doporučit je lze pouze pro potřeby cvičení, kdy není možnost navštívit fitness centrum. Doma jej totiž nejde využít v takovém rozsahu, jako ve fitness centrech. Chybí takovéto odborné vedení, kdy instruktor sleduje vaši "práci" a pomáhá vám stroj zvládnout v co největším rozsahu. Doma taková zpětná vazba není. Výrobci a prodejci dodávají ke svým produktům návody a manuály, jak ve formě instruktážní knížky, CD nebo DVD. To ale nikdy nenahradí školeného cvičitele.
Proto, chcete-li se doma dobrovolně a samostatně mučit, kupte si nějaký rotoped, stepper, vibrogym, běžecký pás, eliptical, posilovací lavici, nebo jiný stroj a cvičte a cvičte. Stejně jako jiní vám doma bude překážet lapač prachu a za chvíli se ze stroje stane krásný, dekorativní kus nábytku vaší domácnosti. Některé lze využít i jako velice krásný věšák na oblečení.
Chcete-li pro svoje zdraví a pohodu udělat to nejlepší, navštivte místa k tomu určená a pod vedením zkušených lektorů trapte svá těla, co vydrží. Nejen fyzickým pohybem, ale i vhodnou stravou. Upozorňuji, ne každé zdravé jídlo je však dobré.
Ničíme si tedy své zdraví dobrovolně? Ano, ničíme!

2 komentáře:

  1. ahoj jakej máš názor na doplnky stravy a jejich vhodnost pro amatéry
    www.fitnessdk.cz
    vyplatí se je koupit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou-li to doplňky z oficiální distribuce a užívané podle návodu, nehrozí žádné, větší, nebezpečí. Rozhodne-li se někdo, vylepšit si postavu neschváleným preparátem, bere veškeré následky na vlastní riziko. Takže dle mého - doplňky ano, ale jen s rozumem.

      Vymazat