motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

16.3.10

Příchod jara

Letošní nástup jara, je opravdu, ale opravdu hodně pomalý. Z minulých let jsme si zvykli, že zima skončí, sluníčko začne hřát víc a víc, ptáci zpívají, začnou se objevovat první jarní kytičky, stromy začnou pučet, prostě jaro přichází v plné síle. Letos ne, i zima byla mnohem silnější a intenzivnější než v minulých letech. Jaro se jen pomalu prokusuje na svoje místo. V noci není nic divného na hustém sněžení a teplotách lehce pod bodem mrazu. Přes den se sluníčko dělí o svoje místo se sněhovými přeháňkami, které jsou méně, či více intenzivní. Teploty jsou již sice trochu příjemnější, než v minulých týdnech, ale zase je kazí nárazový vítr. Podle předpovědí meteorologů bychom se snad již brzy měli dočkat příjemnějšího jarní počasí i teplot.
Ale pozor, zima ještě neřekla své poslední slovo. V posledních dnech na našich horách napadlo několik desítek centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách nejsou ani ojedinělé sněhové závěje a jazyky na silnicích. Takže varování pro řidiče, ve vyšších polohách a v noci, stále opatrně! 
O víkendu začíná astronomické jaro, teploty budou stoupat, sníh začne tát a hladiny řek a potoků začnou stoupat. Mezi úplným odchodem zimy a příchodem jara můžeme očekávat menší, místní záplavy. Ale pak už nastane jaro, po něm přijde léto a budeme vzdychat, že teploty jsou příliš veliké a drobné ochlazení by vůbec neškodilo.
My lidé si prostě neumíme vybrat co chceme. Ale příroda, ta se nás neptá, ta udělá to, co je pro ni v daný okamžik nejlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat