motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

29.3.10

Follow

Follow - sledovat. Ne sledování, jako fyzické, kdy někoho sleduji, šmíruji, hlídám, ale sledování na internetu. Following na Twitteru.
Část dnešního dopoledne a kousek odpoledne jsem zasvětil hledání zajímavých lidí, nebo projektů na Twitteru. Baví mě sledovat zajímavé lidi. Číst o čem píšou, číst jejich postřehy a myšlenky. Člověk si tím rozšiřuje pohled na svět, i svoje znalosti. Kolikrát se doví věci, o kterých neměl sebemenší ponětí a prosto jej zajímají. V této uspěchané době, aby člověk mohl sledovat všechny trendy a zajímavosti, musel by sedět u internetu a hledat a hledat. Zadávat klíčová slova do vyhledávačů a doufat, že najde co hledá. Ve většině případů se tak i stane. Ale abyste se proklikali enormním množstvím odkazů, které vás posléze dovedou k vytouženému cíli, strávíte tím velké množství času, které by šlo využít jinak. Mnohem zajímavěji. Existují i specializované nástroje, tzv. internetoví roboti, kteří tuto práci mohou vykonávat za vás. To ale znamená, že si takového robota musíte obstarat, nebo naprogramovat. Pak do něho zadáte množství konkrétních slov, které souvisejí s tím co hledáte a poté musíte roztřídit to, co robot nasbírá. Znamená to opět číst a pozorně sledovat, zda-li se to týká daného tématu, nebo problému. Při této činnosti se dovíte spoustu zajímavých věcí, ale také věcí, které vás od hledaného odvádějí.
A zde mohou důležitou roli zastat blogy a sociální sítě. Jejich prostřednictvím je šířeno velikánské množství odkazů na jednotlivé články, nebo jen jejich výběr. Zde je potřebné mít vyhlédnuté ty správné lidi. Upozorňuji předem, že není dobré jen brát, ale je také důležité dávat. To je třeba zdůraznit, protože parazitovat na jiných lidech, to není dobré. Je potřeba také aktivně vyhledávat, psát a sdílet. To znamená, že když něco hledám a podaří se mi to přes někoho najít, je dobré podělit se i o svoje myšlenky, postřehy, znalosti a dovednosti.
A právě proto jsem se pokusil najít tyto zdroje na Twitteru. Ten má oproti Facebooku tu výhodu, že zde není potřeba žádat dotyčnou osobu o přátelství. Jednoduše kliknete na tlačítko follow, v profilu dotyčného člověka/projektu a již sledujete jeho příspěvky. Když jej nebudete zbytečně obtěžovat, urážet, nebo napadat, nebude mít dotyčný potřebu vás blokovat. Může se i stát, že váš sledující si všimne vašich zajímavých příspěvků a sám si vás přidá mezi své sledované. To u některých významnějších lidí bývá veliká pocta. Vždyť se sami podívejte na Twitter, vyhledejte si nějakou významnější osobnost a podívejte se, kolik lidí sleduje. Většinou jsou to zase lidé, kteří sledují jeho, přátelé, kolegové, obchodní partneři. A tak jde tento kruh sledování pořád dokola a dokola.
Je také zajímavé sledovat půtky mezi některými lidmi. Ne, že by se přímo napadali, to by zřejmě brzo skončilo vzájemnou blokací, ale výměna názorů je kultivovaná, občas až sarkastická. Takovýchto výměn jsem sledoval několik. Vždy se jednalo o lidi, jejichž názoru si velmi cením, ale ne vždy jej sdílím. Nikdy jsem se do této pranice nevměšoval, ani jinak zasahoval. To nemá cenu. Je lepší pozorovat, jak dotyční argumentují pro svůj názor a tipovat jak to dopadne. A mám pocit, že toto dělá mnoho lidí.
A o tom ten Twitter je. Dovíte se mnoho zajímavého a sami do této směsi přisypete svoji špetku koření.

Žádné komentáře:

Okomentovat