motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

5.3.11

10 otázek pro ... Vlastimil Šantroch @Shaana_CZ

Je tu sobota a dalších 10 otázek pro ...? Dnešním hostem je zřejmě jeden z "nejstarších" (pardon) uživatelů Twitteru Vlastimil Šantroch (aka @Shaana_CZ). To ovšem neznamená, že jde o "pána v letech", který používá sociální sítě pouze ke kontaktu s přáteli a rodinou. Vlasta je na internetu velmi činný, ale to už si přečtete sami.


1.) Ahoj, jak se jmenuješ, kolik Ti je a odkud jsi?
Jmenuju se Vlastimil Šantroch, letos v prosinci budu mít Abrahámoviny, no jo to už je pade, no. Původbě jsem z Auťákova (Mladá Boleslav), ale poslední čtvrtstoletí bydlím v Neratovicích. Lidi mi obvykle říkají Šána. Vzniklo to před více než třiceti lety - po premiéře filmu Nezralé maliny. Tam byla postava nerudného důchodce Šantrocha na abiturientském srazu po padesáti letech, kterému říkali Šána. No, a od druhého dne mi už nikdo jinak neřek'. Později v době Internetu se to "oddiakritikovalo" na Shaana.

2.) Jak jsi se dostal k internetu a všemu kolem něj?
V práci jako ajťák, někdy kolem roku 1996, chytlo mě to a první stránky jsem páchal v notepadu někdy v roce 1997.

3.) Jsi fanoušek moderních technologií, jaké používáš?
Samozřejmě, mám dva mobily, PDA bez hlasového modulu a bez komunikace jsem používal jako čtečku knih už před deseti lety - Compaq iPaq. K narozkám chci Kindle.

4.) Jaký operační systém používáš na svém počítači, mobilním telefonu a jaké hlavní aplikace na nich používáš?
Na počítačích používám Windows, Linux a Solaris. Mobily mám dva - Samsung Galaxy Spica s Androidem Froyo a iPhone 3G 16. Hlavní aplikace jsou vývojářské. To by bylo na samostatný článek.

5.) Jaké sociální sítě využíváš, jak a proč? Používáš je stejně na počítači i mobilním telefonu?
Používám Twitter, Facebook a Buzz. Připravuju knihu Vzpomínáček a knížku aforismů a na sociálních sítích se snažím hýčkat budoucí čtenáře.

6.) Máš na internetu vlastní projekty? Představ nám je.
V letech 1999-2009 jsem provozoval katalogový portál shaana.cz, pak se to začalo měnit na linkfarmu, tak jsem to zrušil. Momentálně už rok makám na projektu Vzpomínáček. Jedná se o kalendárium - přehled událostí, narození i úmrtí pro každý den. Vzpomínáček zatím jede na mém blogu na iDNES a na Facebooku. Později ho umístím na vlastní doménu, chci ho vydat knižně i jako ebook.Pak je tu ještě stránka maxthon.cz - jsem Ambassadorem internetového prohlížeče Maxthon pro ČR a SR. Vytvořil jsem desítky skinů a pluginů pro tento prohlížeč. Stáhly si je miliony lidí z celého světa. Mimochodem v Číně mám svůj fanclub. :-)

7.) Jak se Tvoje rodina dívá na Tvoje zájmy a záliby kolem moderních technologií?
Mám doma tři ženský, nějak to se mnou přežívají.

8.) Tvoje další zájmy?
Hraju na kytaru, píšu muziku i texty, hraju divadlo a občas s přáteli chlastáme Tullamore Dew :-)

9.) Je ve Tvém okolí hodně lidí se zájmy podobných Tvým?
Moc jich není, ale kdo hledá najde. Vrána k vráně sedá, a máme tu ty sociální síťky, ne? :-)

10.) Je něco, co bys nám o sobě řekl a na co jsem se nezeptal?
Už jsem na sebe asi vykecal všechno. O muzice, divadle, či Maxthonu si snad někdy řekneme víc...

Děkuji za rozhovor

Předchozí rozhovory:
10 otázek pro ... Tomáš Jelínek
10 otázek pro ... Václav Pašek

2 komentáře:

  1. ahoj, pročetl jsem všechno rozhovory a zdá se mi to jako moc zajímavý nápad. nepřemýšlel jsi ale nad tím, že by jsi rozhovory dělal "realtime", tj. že by jsi dotyčného zpovídal přímo v nějakém IM kecálku a interview přizpůsoboval odpovědím? díky, mimamo

    OdpovědětVymazat
  2. Ono je to těžké. Já mám poměrně málo času, abych mohl někoho zpovídat prostřednictvím IM klienta. Na to musí mít čas oba dva. Proto jsem zvolil metodu 10ti pevně daných otázek, na které se odpovídá. Ale myšlenka to jistě není špatná. Třeba někdy v budoucnu.

    OdpovědětVymazat