motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

28.3.11

Model školy

Škola kam chodí můj mladší syn, a kterou navštěvoval i starší, je divná. Tvrdím to už od začátku jich školní docházky. Několik let v té škole nezvonilo. Začátek, ani konec výuky nebyl oznámen žádným zvukovým znamením.

Před několika lety vedení školy rozhodlo "vyzkoušet" znovuzavedení zvonění na škole. Jelikož jsem v té době byl členem Rady rodičů, účastnil jsem se výběru vhodného zvukového znamení. Klasické "crrrr.... crrrr.... " nestačilo. Upřímně, jakékoli zvonění mobilního telefonu by bylo lepší, než co jsme dostali k posouzení. Ale nakonec to dobře dopadlo. Zvukové znamení je v rámci možností přijatelné.

Tato škola byla také jednou z prvních, ne-li první, která zavedla vlastní Školní vzdělávací program. Ředitelka byla tehdy nadšená, že se to povedlo a jiné školy také postupně zavádějí vlastní vzdělávací programy. S tím programem máme také prima zkušenost. Když se starší syn hlásil na střední školu, volali, že jsme jim nedodali kompletní přehled známek ze školy. Dlouho jsem jim vysvětloval, že se učí podle Školního vzdělávacího programu a co který název předmětu představuje v normálním školním jazyce. V současné době již více škol používá vlastní vzdělávací program, tak jsou střední školy na toto zvyklé.

Na této základní škole jsou také ve velké oblibě absolventské práce a různé projekty. A zrovna s jedním projektem jsme se tento víkend "prali". Jednalo se o model školy, který se měl skládat z různých geometrických tvarů. Podle Google Maps je půdorys školy složen z obdélníků. Pro lepší vizualizaci jsme si školu nafotili ze všech možných stran.

V sobotu začala velká stavba. Dopoledne probíhaly návrhy, odpoledne se začalo tvořit. Nejprve jsme vytvořili poklad pod model. Rozměr základny 750x820mm. Chvíli trvalo než jsme přišli na to, jak vyrobit jednotlivé budovy. Ale nebyla by to žena, kdyby na to nepřišla. Použili jsme krabičky od čaje a Sunarky, podle kterých jsme rýsovali budovy.


Poté se nakreslila okna, dveře a jednotlivé budovy se slepily. Nakonec jsme vyrobili modely eko polpelnic, stromy a lampy.


Stavba modelu nám zabrala celý víkend. Modeláři a architekti z nás už nikdy nebudou.

1 komentář: