motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

31.7.11

Proč nemáme plovoucí podlahu

Mít plovoucí podlahu je fajn. Jedná se o příjemný povrh s vysokou odolností, nízkou údržbou a nízkou pořizovací cenou. Tolik z reklam firem, nabízejících prodej a instalaci plovoucích podlah

Ano, moderní domácnost má plovoucí podlahu. I my jsme si chtěli pořídit příjemnou, snadno udržovatelnou a moderní podlahu.

Po rekonstrukci koupelny a kuchyně, jsme se chtěli vrhnout na plovoucí podlahu. Doby vysávání koberců a hromady prachu budou pryč! Jednou denně podlahu stáhneme mokrým hadrem a bude to. Jelikož jsme se po rekonstrukci vydali z peněz, pořízení nové podlahy jsme stále odkládali.

Pak jsme si pořídili prvního psa. Labradorského retrívera. Bylo to na jaře. S malým štěnětem musíte chodit každou chvíli ven. Po probuzení, po jídle, co dvě hodiny jsme s ním byli venku. A jen proto, aby se naučil čůrat a kadit venku. Je to otrava, to vám potvrdí každý majitel psa. Ale nese to své ovoce. Ani jednou se nám doma nevyčůral a nevykadil.

Mít plovoucí podlahu, tak to člověk setře a je to. Ale na koberci toto zanechá stopy. A tomu jsme se chtěli za každou cenu vyhnout. Podařilo se. Jaro přešlo v léto a léto v podzim. To už Bacardi dokonale ovládal svoji vylučovací soustavu. Přišly deště a první plískanice. Bacardi chodil domů mokrý a špinavý. Naučil se čekat na chodbě a nechat se utřít do sucha. Plovoucí podlaha má v tuto chvíli výhodu, setřete ji. Koberec se nacucá. S trochou šikovnosti a trpělivosti se to dá zvládnout.

Dalším jevem za deště a sněhu jsou mokré tlapky. Zde vítězí koberec. Bacardi je naučený, že po procházce dostává najíst. Tudíž, ode dveří se žene ke své misce hlava, nehlava. Všechno co mu stojí v cestě jde k zemi, nebo odlétá na všechny strany. Na koberci krásně drží "stopu". Na plovoucí podlaze by s sebou smýkal na všechny strany. Nehledě na to, že v tu chvíli hrozí psovi nebezpečí úrazu. Zlomená nebo vykloubená noha není problém.

Zkušenosti máme z chodby v paneláku. Asi jako všude, je zde lino. Hned jak vejdeme do baráku, začnou mu klouzat packy. Chůze po schodech je cirkusové představení, jako když se klaun snaží postavit a neustále padá, protože má pod sebou mokro.

Bude to rok, co máme dalšího psa. Jejich závody, kdo bude od dveří u své misky první, se podobají souboji nejrychlejších sprinterů. Hlava na hlavě, jedno tělo tlačí druhé do zatáčky. Jen díky koberci je stabilita zaručena.

Po jídle se musí odpočívat. Ať už na koberci nebo na gauči.

Dalším problémem jsou škrábance od drápů. Na koberci jsou stopy ničení minimální. Maximálně vytrhané nitě. Na plovoucí podlaze vypadají podobné známky boje nebo zápasu přeci je hrůzostrašněji. Také klapání drápků o podlahu nemusí každému znít, jako rajská hudba.

Úklid. Ano, úklid psích chlupů je problém. Všude jich je plno. Ale vysavač je všechny sežere. Když už se mu nechce, pomůže kartáč. Naštěstí naši psi mají delší chlup, který se do koberce nezapichuje a dobře se odstraňuje. Ano, plovoucí podlaha zde vítězí. Ale pro bezpečnost a zdraví našich psů, budu raději řádit po bytě s vysavačem a kartáčem.

Proto nemáme plovoucí podlahu.

14 komentářů:

  1. My máme taky psa a 3/4 plochy bytu plovoucí podlahu a v pohodě :) Je fakt že když jsme měli koberec, tak Bernard (maltézák) lítal kolem stolu dokola jako blázen. Teď už nelítá, protože by se nemohl v zatáčkách odrážet :) Ale naučil se dělat větší kola kolem pohovky, stolu a to už mu jde :) Co vyhovuje mě je to, že koberec není tak studenej a na nohy je prostě příjemnější, zvlášť poránu...

    OdpovědětVymazat
  2. Je jasné, že důvody proč nemáme plovoucí podlahu, jsou pro jiné výhody. Je to jako se vším. :)

    OdpovědětVymazat
  3. plovoučka z korku taky "hřeje" :)
    jinak ty důvody sou pádný a na koberci přece neni nic tak hroznýho, proti supermoderním trendům ;)

    PS:abych nevyšel ze cviku: "deště přišlY" #grammarnazi ;P

    OdpovědětVymazat
  4. @Štěpík: Jj, myslel jsem, že se skloňuje podle stroje. Tak ne, ty deště. Díky za upozornění.

    OdpovědětVymazat
  5. Plovouci podlaha je totalni nesmysl. Lepsi jsou prave parkety, nez nejake lamino potazene likem z PVC.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak my nemáme psa, takže nemůžu posoudit. Jinak plovoucí dřevěné podlahy máme a jsme spokojeni, plovoucí není nutně jen lamino, jak tu někdo píše.

    OdpovědětVymazat
  7. My když měli pejska a plovoucí podlahy, brzy nám je totálně zničil :-( Pokud dřevěnou podlahu a psa, tak kvalitní dřevěnou, pokud možno potaženou speciálními laky, které zněmožní poškrábání dřeva i zabární pronikání vlhokosti k parketám

    OdpovědětVymazat
  8. nastěhoval jsem se do bytu v Ostravě a chtěl jsem si tam dávat taky plovoucí podlahu, jenže když si představím, jak to v ponožkách na ní klouže už mě když jsem někde na návštěvě, kde je plovoučka, nebo jak by to klouzalo našemu hafanovi - no nevim. Do předsíně vyhrál nášlapný odolný koberec.

    OdpovědětVymazat
  9. Nedávno jsme s manžou vyměnili nové interiérové dveře v předsíni a s tím i podlahu za kachličky .Od té doby se plní i vaše slova - pes na těch kachlích doslova plave, a jen se děsím co se mu stane.

    OdpovědětVymazat
  10. Moje slova, sám bych do plovoucí podlahy taky šel jen velmi nerad... Jednou mi u mámy mezi spáry nateklo trochu vody a to si nepřejte vidět, jakou to způsobilo v podlaze neplechu :(

    OdpovědětVymazat
  11. A co třeba třívrstvé lepené dřevěné podlahy? Máme je téměř v celém domě po kterém se volně pohybují 3 kočky (je pravda, že jedna bez jedné nohy ale i tak to je dost ťapek), ale známky poškrábání žádné.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Mí rodiče mají doma jak plovoucí podlahu,tak dlažbu a koberec a k tomu hodně psů. Musím říci, že plovoucí podlaha je z pohledu psů zlo, psům to na podlaze klouže, tlapkami po podlaze klapkají, takže jsou hluční. Mnohem lepší je dlažba a nejlepší je koberec, i když ten je třeba jednou za čas pořádně vyčistit. Já si myslím, že nejlepší je se zeptat odborníků ti Vám určitě rádi poradí. Jestli jste z Ostravy, pak zkuste firmu která se na podlahy v Ostravě specializuje.

    OdpovědětVymazat
  14. Já si nemyslím, že je něco špatného na tom, že nemáte plovoucí podlahu. My ji také nemáme a myslím si, že bez ní dokážeme nadále žít úplně bez problému :-) Jinak, kdyby náhodou někdo přemýšlel nad vinylovou podlahou, určitě doporučím třeba tento návod na to, jak si takovou vinylovou podlahu vybrat :-)

    OdpovědětVymazat