motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

24.3.11

Proč si čtu v metru?

Když jsem končil základní školu, chtěl jsem pokračovat na střední škola, která bude co nejdál od mého bydliště. V Praze, ale co nejdál. Abych mohl jezdit autobusem, tramvají nebo metrem a mohl jsem si číst. V té době jsem hodně a rád četl.

Vybral jsem si školu 7 zastávek autobusu od domova. Kolikrát jsem byl rád, že jsem se do autobusu dostal. Z každé strany se na mě někdo tiskl. A co víc, jezdil se mnou spolužák. Ze čtení nebylo nic.

Když jsem nastupoval do svého prvního zaměstnání, opět jsem si přál pracovat co nejdále, abych si mohl v MHD číst. Jenže to bylo o prázdninách roku 1989 a moc velký výběr místa zaměstnání nebyl. Kam vás umístili, tam musel člověk nastoupit. Shodou okolností to bylo kousek od školy, tudíž opět 7 zastávek autobusu. Ze čtení opět nebylo nic.

Po "sametové revoluci" se zaměstnanecký trh částečně otevřel. Z našeho pracoviště se stalo s.r.o., které později zaniklo úplně. Mohl jsem jít, kam jsem chtěl. A v té době začala moje kariéra profesionálního řidiče. Mimo autobusu a traktoru jsem od té doby řídil vše, co má kola a volant. Jenže ve většině případů jsem jezdil do/z práce autem. Takže ze čtení nebylo nic.

Až v prosinci minulého roku, tomu shoda okolností chtěla, že jsem začal jezdit do práce hromadnou dopravou. Pěkně přes celou Prahu a ještě kousek příměstským autobusem. Konečně možnost si v MHD číst. Díky vlastnictví Opencard jsem se okamžitě zaregistroval v městské knihovně. Od té doby si konečně v metru a autobusu mohu číst.

Dnes jsem byl v knihovně vyměnit dočtenou knížku za novou. Měl jsem připravený tip, ale bohužel, knížka byla půjčená. Bude hodně zajímavá, protože je rezervována několika lidmi předemnou. Nic, půjčil jsem si Zepelín na měsíci od Ondřeje Neffa. Doma se mne manželka ptala, co že jsem si to půjčil. Říkám, že sci-fi od Ondřeje Neffa. A proč? Protože se dobře čte a abych se nenudil cestou do práce. A hlavně, abych nemusel pozorovat lidi kolem sebe.

A v tom mi to došlo! Proč si lidi v metru a jiných dopravních prostředcích čtou. Aby nemuseli pozorovat spolucestující. Ono totiž není moc zvykem pozorovat lidi kolem sebe. Navazovat oční kontakt. My jsme totiž moc uzavření do sebe. Do svých myšlenek a problémů. Abychom se něco dověděli, čteme doma. V klidu a pohodlí, kde se informace lépe vstřebávají. V MHD je to pouze obrana proti okolnímu světu. Proti pohledům zvenku. A přitom je kolem nás tolik zajímavých lidí!

6 komentářů:

  1. Já jsem přesně ta druhá strana, která nečte v MHD a nerada poslouchá mp3 ve sluchátkách, protože se tím uzavírá od okolí. Oni se kontakty v hromadných prostředcích obecně hůře navazují, ale takto je to mrtvé úplně. Ale popravdě, chtějí to lidé změnit?

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem na tom podobně, jen místo knihy čtu cizí blogy nebo různé technické články. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já naopak znám docela dost lidí, kteří se vyloženě rádi třeba dívají protijdoucím do očí. Já nevyjímaje.

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda do práce jezdím autem nebo na kole, ale pokud jedu MHD či jinou veřejnou dopravou, moc si teda nečtu. Naopak navazuji onen "oční kontakt". Rád pozoruji lidi, přemýšlím, co jsou zač, na co myslí, kde pracují, jé tahle slečna má tuze krásné oči... Krom "očního kontaktu" rád rozdávám úsměvy. Jen je s podivem, s jak malou odezvou se setkává moje "úsměvová" aktivita.

    OdpovědětVymazat
  5. Moje cesta do školy: Sluchátka a upřený pohled pozorující z okna ubíhající krajinu. Jsem spokojený :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já hodně často cestuju po Praze a při tom bych si rád četl:) Naštěsí jsem se konečně odhodlal a k tomu účelu jsem si opatřil Kindle 3. Jediným problémem tedy teď zůstávají neohleduplní cestující, kteří hlasitě telefonují... Jezdím totiž nejčastěji v tramvaji, v metru se to zřejmě tolik nestává xD

    OdpovědětVymazat