motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

30.3.11

Car Black Box

Pohybujete se často v dopravě? Tak jistě znáte situace, kdy auto před vámi náhle začne brzdit. Popřípadě provádět jiný úhybný, či jinak nečekaný manévr. Je také spousta "rádoby" řidičů, kteří provádějí tzv. myšky, či jinak ohrožují ostatní řidiče. Viz. v poslední době se často objevující "vybržďování".

Dojde-li v takovém případě k nehodě, bývá většinou na vině řidič vozidla, který nestačil dobrzdit. Když v takové situaci jiný řidič nabídne pomoc, který dosvědčí, že nehoda nebyla způsobena vaším zaviněním, ale agresivitou "postiženého", máte vyhráno. Policie takové svědectví bere jako důkaz třetí strany. Co ovšem dělat v případě, že takového svědka nenajdete? Pomocník se jmenuje Car Black Box.

Jedná se o jednoduché zařízení, které se montuje za čelní sklo vozidla. Snímá situaci před vozidlem a v případě dopravní nehody, kdy se řidič bude bránit, že není viník, ale poškozený, může záznam z tohoto zařízení být použit jako důkaz.

Minulý týden jsem na Nokia OVI Store objevil prográmek pro telefony s OS Symbian S60 5rd. Car Black Box:


Jedná se o aplikaci, která plně nahrazuje komerční výrobky stejného principu. Po instalaci do telefonu a jeho spuštění lze okamžitě snímat dopravní situaci před vozidlem. Nastavení programu je velmi jednoduché. Nastavit lze kontaktní telefon, na který bude možné v případě nouze odeslat SMS nebo MMS zprávu + její znění. Záložka Max buffer size slouží k nastavení délky časové smyčky snímání. Čím více prostoru na paměťové kartě programu vyčleníte, tím delší časová smyčka bude.

Jedinou nevýhodou programu je, že kamera telefonu ukládá záznam jako statické obrázky a ne video. Tudíž se vám do telefonu ukládá veliké množství snímků. Pro prvotní potřeby policie na místě nehody, bude jistě stačit přehrát záznam na displeji telefonu, ale co potom? Zde bych použil návod z fóra myNokia.cz:

Jednoduchý freeware prográmek JPGvideo:


Použití - ze složky na kartě v telefonu nakopírovat všechny obrázky záznamu do složky v PC. V programu JPG directory - nastavní cesty k této složce s jednotlivými obrázky záznamu. Ouput - nastavení umístění výstupního videa. Frames per second - nastavíme na 3 (aplikace dělá cca. 3 obrázky za sekundu) Nastavíme kodek videa (testoval jsem xvid) a Run - výsledkem je záznam jízdy ve videu .avi v PC.

Doufám, že výše popsaný prográmek vám bude sloužit k zachycení mnoha zajímavých momentů před vaším vozidlem, ale co nejméně jako důkazní materiál v případě dopravní nehody.

Přeji šťastnou cestu a vždy bezpečný návrat domů.

1 komentář:

  1. Glad I could help with the selection of suitable applications.

    OdpovědětVymazat