motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

18.7.10

Prší? Neprší!

V zimě má být zima a sníh. V létě má být sluníčko a teplo. Obojího se nám letos dostává v míře vrchovaté. Alespoň prozatím.
V uplynulých čtrnácti dnech padal jeden teplotní rekord za druhým. Dnes teploty spadly až o 10°C. Na mnoha místech sluníčko vystřídaly bouřky a záplavy. Ještě zítra by se teploty měly pohybovat do 25°C. V následujících dnech pak již by měly stoupat a stoupat, aby začátkem příštího týdne zase mohly klesat.
Počasí si s námi hraje, jako kočka s myší. Ale můžeme si za to sami. Neustálým vypouštěním raket a podobného svinstva do kosmu. Neustálým ukládáním odpadu a jiného neřádu na dna moří a oceánů. Neustálou snahou o podmanění si přírody. Dalším a dalším kácením deštných pralesů. Vypouštěním svinstva do ovzduší. Bez toho, abychom přírodu poškozovali, místo, abychom ji chránili, to zřejmě nejde.
Proč ekologicky třídit odpad, když sběrné vozidlo pak kontejnery vysype na jednu hromadu? Proč se k přírodnímu bohatství nechovat macešsky, když nás to tu přeci přežije? Ale co naši potomci, co jim tu zanecháme? Spoušť, rozlehlé vykácené prostranství, vytěžené veškeré nerostné bohatství. Pustou, měsíční krajinu. To chceme?

Žádné komentáře:

Okomentovat