motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

14.6.10

Twitter lepsi Facebooku

Twitter je socialni sit, podobna Facebooku (FB). Sdilite s prateli sve dojmy, zazitky, poznatky, novinky, odkazy, fotky, videa, zkratka vse. Twitter v Ceske republice pouzivaji zejmena lide, pohybujici se v oblasti IT, technologicti nadsenci a fanatici. Proste ti, kterym se rika geekove. Mnohem mensi skupinu tvori ''obycejni'' uzivatele. Ti jsou soustredeni spis na FB.
Politika ochrany osobnich udaju, na Twitteru, je oprati FB benevolentnejsi. Presto mi pripada, ze soukromi na Twitteru je mnohem lepe ochranitelne. A to zejmena z pohledu uzivatele online. Na FB jasne vidim, kdo je online. Proto mi vadi, ze ve chvili, kdy se prihlasim, me hned kontaktuje nekdo, koho, napriklad, v danou chvili ''nemusim''. Diskuze jsou na FB razeny chronologicky, pod danym prispevkem. Fotky a videa pratel, jsou videt v nahledu. Kdyz vas nekdo zada o pratelstvi, jste o tom informovani prostrednictvim emailu a dokud si daneho uzivatele nedate do pratel, nic z vaseho soukromi nevidi. Kdyz ovsem mate dobre nastavene na FB soukromi.
Ani jedno Twitter nenabizi. A v tom je jeho vyhoda. Sledovat muzete koho chcete, pokud vas dotycny neblokne. A obracene. Fotky, videa i odkazy na clanky, jsou zobrazovany pouze jako zpetne odkazy. Prispevky jsou omezeny delkou 140 znaku. Takova kratsi SMSka. Vetsinou se nechava 10-20 znaku volnych na retweet, preposlani prispevku dalsim uzivatelum. Nic neni chronologicke. Ale to neznamena, ze to tak nemuzete videt. Staci par kliknuti a cela konverzace se vam usporada.
Twitter nenabizi zadne doplnkove sluzby, jako treba online hry a podobne ''ficury'' jako FB. Na FB hraji tri hry, ale obcas zjistuji, ze me to jen zdrzuje. Treba dnes jsem opet zapomnel nakrmit psy ve FarmVillu. :-)
Urcite jsem nevyjmenoval vsechny odlisnosti obou sluzeb. Jen ty nejpodstatnejsi. Berte tudiz toto srovnani z pohledu cloveka, ktery obe socialni sluzby vyuziva, lec se radi nekam mezi geeky a ''normalni'' uzivatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat