motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

7.6.10

Biosložky v palivech

Těsně před senátními volbami, stihli naši šikovní poslanci přehlasovat veto prezidenta republiky Václava Klause a schválili zvýšení podílu biosložek v PHM (http://goo.gl/NURu).
V pátečním deníku Metro, ve sloupku Markéty Šichtařové, jsem se dočetl, že již delší dobu se ví o tom, že „biopaliva mohou vytvářet až čtyřnásobek skleníkových plynů, než běžná paliva“. Evropští poslanci toto úzkostlivě tajili, ale pod náporem novinářů, museli tuto studii vytáhnout ze zamčeného trezoru, kde byla ukryta „prý, aby umožnili hlubší analýzu problému.
Lidé, kteří se kolem paliv pohybují, to věděli již dávno. Přidáváním biosložek do pohonných hmot, dochází ke zhoršovaní, jak provozních podmínek vozidel, tak k dalšímu zatěžování, již tak oslabenému životnímu prostředí.
Jediní, kdo se mne ruce, jsou zemědělci. Aniž čekali, jak dopadne poslanecké dohadování, zaseli všude řepku olejku. Pole v okolí silnic se jen žlutí. Řepka, když kvete, i nepříjemně voní.
To naši zákonodárci nebyli seznámeni s touto studií? Ani se mi tomu nechce věřit. Spíš to vypadá, že opět zvítězila zemědělská loby, nad zdravým rozumem. Řidiči se budou trápit se zvýšenou spotřebou svých vozidel a stát si bude mnout ruce nad výběrem vyšších daních.
Stojí nám více peněz do státního rozpočtu za oslabení ozónové vrstvy?

Biopalivo, podle wikipedie.

Žádné komentáře:

Okomentovat