motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

22.6.10

SmartMaps

Včera jsem si zkušebně nainstaloval SmartMaps od společnosti Plan Studio. Již kdysi jsem jejich mapové podklady používal při cestování. Nyní jsem byl zvědavý na jejich novou verzi pro rok 2010.
SmartMaps lze používat na několika platformách. Asi nejpropracovanější jsou pro Windows Mobile. Vyzkoušet je lze i s OS Symbian S60, Palm, Android, Windows, Windows CE a v telefonech bez OS prostřednictvím JAVA technologie.
Mne zajímala verze pro Symbian S60. Pro tuto platformu nabízí SmartMaps tyto produkty: SmartMaps Locator (Prohlížení map, GPS, body zájmu, adresy) a SmartMaps Navigator (Rozšířená funkcionalita verze Locator o plánování)
Instalační balík obsahuje samotnou aplikaci ve zkušební verzi a několik druhů map. Od autoatlasu po cyklo a turistickou mapu. Při instalaci si vyberete požadované mapy a program je sám nainstaluje do mobilu. Jen pozor, telefon musí být v módu Mass Storage.
A nyní k samotné aplikaci. SmartMaps je zdařilá aplikace pro cestovatele. Měřítko by sice mohlo být podrobnější, ale pro občasné použití je dostatečné. Orientace na displeji je buď mapa na sever, nebo Rotate map (pohled po směru jízdy). V tu chvíli se však popisky na mapě stanouo nečitelné. Ve verzi pro Symbian S60 chybí i 3D pohled, což je celkem škoda. Uživatelé jsou na něj zvyklí z jiných aplikací, nebo autonavigací. Při uobrazení ve Fullscreen režimu, je mapa přes celý displej a nejsou vidět žádné podrobnosti, Při základním pohledu vydíte zeměpisné souřadnice vaší polohy, počet viditelných satelitů a při jízdě vaši rychlost.
K samotné navigaci. SmartMaps nenabízí klasickou navigaci, jak ji známe z jiných zařízení. Chybí ji totiž (pro S60) hlasový výstup. Zvolíteli si bod zájmu, nebo adresu, naviguje vás k ní pouze orientační šipka. Žádná zvýrazněná cesta, ale pouze šipka, kterým směrem a jak daleko leží cíl cesty. Adresář měst, obcí a ulic s čísly popisnými je celkem obsáhlý a neměli byste mít problémy najít jakoukoli adresu.
Pro mne, jako uživatele, je SmartMAps použitelný pouze jako autoatlas. Ale propracovaný. Odpadá nutnost vození papírové podoby a neustálé listování, při hledání cíle cesty.

Zdroj:SmartMaps 

Žádné komentáře:

Okomentovat