motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

1.10.11

10 otázek pro ... @white_kate

Pravidelná účastnice #ovasraz, organizátorka Android srazů v Pardubicích, geekgirl, která nesmí chybět na žádném Twitter srazu, Barcampu, Linuxaltu a podobných akcích. Velká propagátorka jabberu, milovnice flóry a fauny, to je @white_kate. Ale to není přátelé všechno, mnohem víc se o ní dovíte v dnešních 10 otázek pro ... Přeji příjemné čtení.


1.) Ahoj, jak se jmenuješ, kolik Ti je a odkud jsi?
Ahoj. Předem chci pozdravit čtenáře, kteří v zoufalé snaze více mě poznat klikli na link s mým „10 otázek pro...“. Jmenuju se Katka a na internetech se snažím vystupovat anonymně, moje jméno a fotky se nemusí válet na každém webu. Je mi 26 a jsem z jednoho menšího města u Ostravy, které je známé tím, že tu chrápou Pendolina.

2.) Jak jsi se dostala k internetu a všemu kolem něj?
Poprvé jsem The Internet (který je uložený na Big Benu, víme) viděla v prváku na gymplu, takže v roce 2000. Tehdy jsem si pečlivě zapisovala každou URL, na kterou jsem kdekoli narazila, abych se na ni mohla ve škole podívat. Až potom jsem zjistila, že existuje Redbox. Potom jsem objevila Centrum, na kterém jsem dost ujížděla. O existenci Googlu jsem se dozvěděla až od spolužáků na VŠ (cca. rok 2007) a ten název mi přišel dost uhozený. Po nějaké době tatík přinesl domů modem. Měla jsem od něj měsíční omezení na pár stažených MB, které jsem po nocích úspěšně překračovala.

3.) Jsi fanoušek moderních technologií, jaké používáš?
Fanouškem jsem, ráda o nich čtu, a už se těším na dobu, až budou všude. Každý bude mít smartphone a vše budeme ovládat telefony. Až nastane ta nadvláda strojů, už taková nadšená nebudu. Vlastním počítač (starou šunku), telefon (HTC Desire), a to je tak vše :-) Notebook jsem nikdy nepotřebovala, a nevím, jestli někdy potřebovat budu. Ale jestli se někdy vyskytnou nějaké peníze, možná o tom pouvažuju. Taky bych si ráda pořídila Kindle, i herní konzolí bych nepohrdla. Koukám, že od dob dosovských her šel vývoj značně kupředu :-)

4.) Jaký operační systém používáš na svém počítači, mobilním telefonu, a jaké hlavní aplikace na nich používáš?
Začnu pěkně od mého prvního seznámení s operačními systémy. Tenkrát, když táta donesl první počítač (386SX), běžel na tom jen MS-DOS. Do tajů jsem příliš nepronikla, používala jsem M602 a hrála hry typu PC-MAN, Prince of Persia 1, 2, Sokoban, Wolfenstein 3D (už tenkrát 3D, no pane jo!)... a to mi stačilo. Pak jsme postupně upgradovali, a to jsem poprvé vyzkoušela Windows 3.1. Byly to hnusné bílé okýnka, ALE daly se tam hrát Hledání min, Solitaire a Srdce! Doba uběhla a já si pamatuju až Windows XP. Ty jsem měla dost dlouho a opustila jsem je až v srpnu 2009, kdy jsem nainstalovala Windows 7 RC. Po měsíci jsem se rozhodla poprvé vyzkoušet Linux, konkrétně Ubuntu, a už jsem u něho zůstala. Kvůli tomu si o mně hodně lidí myslí, že jsem geekgirl, ale nenechte se zmást, terminál používám jen občas a moc se v tom systému nevyznám. No, překvapivě mě i tak netáhne nic zpátky k Windows. Z aplikací nejvíce používám GIMP a Inkscape na grafiku, Psi+ na Jabber, Transmission na torrenty, Xchat na IRC, Google Chrome na prohlížení webu a v něm Tweetdeck na Twitter, Dropbox na zálohu a sdílení dat, OpenOffice na dokumenty, Audacious na poslouchání hudby, Totem a MPlayer na filmy a videostreamy, GNOME commander na správu souborů. Na telefonu byl můj první OS Symbian S60 3th edition, který mi vyhovoval, ale chuť vlastnit něco s Androidem byla větší. Dle mě je to nejlepší OS do mobilů (spolu s nebohým MaeMo). Hodněkrát jsem zkoušela i iOS, ale přijde mi to jako škaredý neintuitivní OS vzhledově pro děti. Nejvíce na svém Desire používám Twiccu (Twitter), Jabiru (Jabber), K9 mail a Dolphin HD (web). Potom Google+, Google mapy a Latitude, Foursquare, Pubtran, GReader (RSS), C:geo (geocaching), PowerAMP (hudba), ES správce souborů, Note everything (poznámky), a zbytek jen tak příležitostně.

5.) Jaké sociální sítě využíváš, jak a proč? Používáš je stejně na počítači i mobilním telefonu?
Nejvíce používám Twitter (i když to je spíš klon sociální sítě a blogu), jak na PC, tak na mobilu. Neznám lepší a užitečnější socsíť, je to moje srdcovka. Ale trvalo mi přesně rok, než jsem ho pochopila a byla aktivní. Takže pokud s Twitterem začínáte, dejte mu čas, vrátí se vám to stonásobně zpět ve formě nových kontaktů, přátel, a hlavně budete informovanější více a rychleji než kdykoli předtím. Taky mi Twitter razantně změnil život, ale to vás asi nezajímá. Dále zkouším Google+, který se mi zatím líbí, ale pomalu mě přestává bavit. Co mám ale ještě raději, je Diaspora. Je v podstatě stejná jako Google+ a byla tady dříve. Jen doplatila na pomalý vývoj. Takže se z nadějné úžasné sítě stane jen služba pro pár desítek či stovek tisíc lidí. Z geosociálních sítí používám Foursquare, který již brzy, doufám, zažije v ČR velký rozmach. Chodím taky na Miso, kde si checkuju filmy a seriály, které sleduju, a na Runkeeper, kde si zaznamenávám své ojedinělé sportovní výkony. A co Facebook, ptáte se? Ten nemám a nechci.

6.) Máš na internetu vlastní projekty? Představ nám je.
Mám svůj bložísek, na který píšu fakt jen někdy. A ještě dělám seznam českých článků o Twitteru, které mi přijdou zajímavé. Tento web je ale v současné době díky lenosti autorky zanedbáván. To je vše, přátelé.

7.) Jak se Tvoje rodina dívá na Tvoje zájmy a záliby kolem moderních technologií?
Většina rodiny, včetně otce, to bere normálně, prostě běžný koníček, do kterého jsem trochu zažraná. Vlastně si myslí, že jsem přes počítače snad nějaký expert :-) Jen matka to nese těžce, při delším pobytu na PC doma, vyhazuje pojistky, každému na potkání vykládá, že jsem úplný debil, že u toho pořád sedím, hraju si s mobilem, atd. Říká, že jsem nemožná, odtud moje internetové jméno Kate the Unreal.

8.) Tvoje další zájmy?
Zajímám se o přírodu, proto jsem studovala geografii, a původně jsem chtěla biologii. Přírodní procesy mě fascinují, mít peníze, tak všude jezdím a poznávám svět. Odmala se koukám na dokumenty, a dlouhou dobu byly jediné knížky, které jsem si v knihovně půjčovala, ty o zvířatech a planetě Zemi. Doma chovám hada a předtím jsem měla rybičky. Masožravá kytka mi bohužel chcípla. Dále mě baví některé sporty - bowling, stolní tenis, kulečník, šipky, dříve basketball, a geocaching se dá asi taky počítat mezi sporty. Poslední dobou se zajímám o tvorbu WWW stránek, počítačovou grafiku, a lehce se snažím pronikat do tajů programování, ale jde to ztěžka.

9.) Je ve Tvém okolí hodně lidí s podobnými zájmy?
Pokud si rozdělím život na dobu před Twitterem a po, tak v té první jsem kolem sebe měla maximálně 5 lidí s podobnými zájmy. V té druhé se to nějak nasbíralo a většina mých známých je na tom stejně jako já. Jsme všichni magoři a baví nás to. Trochu jsem tím posunula do pozadí jiné mé zájmy, jako třeba chození na fotbal. Prostě si s hodně lidma nemám co říct, tak si hledám nové známé.

10.) Je něco, co bys nám o sobě řekla a na co jsem se nezeptal?
Řekla jsem toho o sobě až až, tohle by vám mělo stačit na to, abyste zhruba věděli, kdo je @white_kate. Zbytek si můžete poskládat z důkladného čtení mého Twitteru :-)

Děkuji za rozhovor

Předchozí rozhovory zde.

6 komentářů:

  1. Co je to za poznámky "taky mi Twitter razantně změnil život, ale to vás asi nezajímá"? Zrovna to nás zajímá úplně nejvíc! 8-)

    A to s Kate the Unreal je moc pěkná story, přímo geekovská. Já dřív myslel, že je to narážka na tu hru Unreal Tournament.

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že člověk se sem tam doví opravdu zajímavé věci. Takové, které by ho normálně nenapadly. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný. Stručný a jasný a zábavný. Fakticky good job.

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně aspoň trochu tuším, kdo to je.

    OdpovědětVymazat
  5. A kde je zmínka, že je fanatický odpůrce FB? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. @Kubaiss Pouze jediná věta, na konci páté otázky: "Ten nemám a nechci." :)

    OdpovědětVymazat