motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

6.9.11

Plynulé brzdění motorem

Plynulé brzdění motorem, patří mezi jednu z hospodárných aktivit při jízdě automobilem. Domníval jsem se, že taková věc patří mezi základy výuky v autoškolách. Moji domněnku totiž podpořila ranní událost z dopravního provozu.

Konkrétní situace: dlouhý, rovný silniční úsek, na jehož konci je horizont, kde začíná uzavřená obec, opatřená dopravní značkou. Viditelnost naprosto dokonalá. Přede mnou jedoucí osobní automobil jedoucí rychlostí cca 85km/hod. Dodržuji bezpečnou vzdálenost. Mám vyzkoušeno, že před začátkem horizontu, při rychlosti 90 km/hod, dám nohu z plynu, zapnu motorovou brzdu a podle váhy nákladu popřípadě lehce přibrzdím a u značky "Začátek obce" je má rychlost 50km/hod. Dle Vyhlášky o silničním provozu.

Dle vzdalujících se světel, bylo patrné, že auto přede mnou nezpomaluje. Jeho problém, říkám si. Najednou se rozsvítí brzdová světla a auto se velice, ale opravdu velice rychle začne přibližovat. Jenže v tu chvíli jsme již v obci. Výsledná rychlost? 30km/hod.!

Fajn, třeba se ještě řidič neprobudil, nebo ladí rádio, tak zapomněl, že se blíží obec. Může se to stát, jsme jen lidi. Konec obce, rozjíždíme se. V další obci se to opakuje. A v následující taky. To už není normální?

Proto jsem se dopoledne na Twitteru zeptal svým followerům, jestli se plynulé brzdění vyučuje v autoškole. Odpovědi mne překvapili. Chlapci, kluci, muži, vesměs odpovídali, že ANO, toto se v autoškole učili, neb jim bylo vysvětleno, že se jedná o bezpečnostní a ekonomický prvek jízdy. V odpovědích dívek, slečen a žen, převládala spíš otázka O CO JDE? Až na dvě vyjímky, se žádná z nich s něčím takovým v autoškole nesetkala!

O co tedy jde? Co je to brzdění motorem? Odpověď naleznete třeba na stránkách auto.idnes.cz.

A přitom je to tak jednoduché, účinné a snadné.

Žádné komentáře:

Okomentovat