motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

5.8.11

Řidiči, nemáš-li žárovky, použij ruku!

Kdysi dávno jsem viděl filmový dokument o dopravní situaci na Kubě. To, že tam lidi jezdí v amerických korábech ze 60. let, je důsledek Kubánské revoluce, která vyhnala americké občany ze země. Jak rychle opouštěli Zemi svobody, tak rychle byli nuceni, zanechat tam svůj majetek.

Kubánský mechanik je člověk vynalézavý a velice zručný. Dokáže udržovat tyto historické vozy v naprosto dokonalém stavu. Nejen, že jsou stále funkční, ale v mnoha případech vypadají lépe, než v jakém stavu byly, když je tam americký majitel zanechal.

Co mne však v dokumentu velice překvapilo, byla informace, že na Kubě byl (možná ještě je) nedostatek autožárovek. Věc, pro mnoho motoristů, naprosto nepochopitelná.

Jak řeší na Kubě upozornění na změnu směru jízdy, když nemají žárovky? Naprosto jednoduše. Používají levou ruku! Budete se smát, ale je to tak. Je to obdoba ukazování u cyklistů.

Jak to funguje? Nejjednoduší je oznámení o změně směru jízdy vlevo. Jednoduše vystrčí ruku z okýnka a ukazují směrem doleva. Ale co když chtějí odbočit vpravo? Přesednou si na místo spolujezdce? Nebo ukazuje spolujezdec? Ne, opět vystrčí ruku z okýnka, ale zvednou ji nahoru. :) I brzdová světla musí při brzdění svítit! Co teď? Na Kubě žádný problém. Řidič vystrčí ruku z okýnka a pokrčí ji směrem dolu. Kýve s ní dopředu, dozadu, podle intenzity brzdění. Čím intenzivněji brzdí, tím rychleji rukou kýve! A jak svítí v noci? Ve světlech mají malé držáčky na svíčky. Když se zešeří, zapálí svíčku a vloží ji do světla. Prostě takové autolucerničky.

Nutno podotknout, že tento dokument jsem viděl zhruba před 10 lety. Vzpomenu si něj pokaždé, když vidím v dopravním provozu řidiče, kterým dát blinkr při změně směru jízdy, dělá velký problém. Jestli si dobře pamatuji, v dokumentu byla zmínka, že i v Československu, kdysi takováto pravidla platila. Takže, odkud to ti Kubánci asi mají?

Dokážete si představit reakci českého řidiče, kdyby řidič jedoucí před ním používal tyto signály? Ještě, že je Kuba Zemí svobody, která je obklopena mořem. Ještě, že my máme autožárovky. A že občas někdo nedá blinkr? Čert to ven, vždyť kdo někdy něco nezapomene.

7 komentářů:

  1. Asi 8 let zpátky jsem při svých často nefunčních blinkrech taky takhle používal ruku. Navíc v domění, že je to ve vyhlášce pro případ poruchy blinkru :))

    OdpovědětVymazat
  2. @jarada: Tenkrát v tom dokumentu bylo, že v někdejším Československu toto ve Vyhlášce uzákoněno bylo. V dnešní Vyhlášce to už určitě není, bo je zákonem nařízena náhradní sada autožárovek ve vozidle.

    OdpovědětVymazat
  3. Asi budu muset Googlovat ,protože taky žiju v domění, že to ve vyhlášce je. A dokonce jsem to už i před pár lety využil. Když jsem v polovině cesty do práce zjistil, že mi na oktávce šlohli komplet přední světlomety včetně blinkrů.

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, jestli je to platné, ale tady to např. je: http://www.vsechny-autoskoly.cz/zakon_o_provozu_na_pozemnich_komunikacich/znameni_o_zmene_smeru_jizdy/

    OdpovědětVymazat
  5. @Jan Staníček: No vida a já bych přísahal, že to tam už není. :) Díky za odkaz.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní06.08.11 8:38

    nahradni sada je super, vyhlaska taky, ale co kdyz vyrobce to udelal tak ze ,,amater,, tu zarovku proste nevymeni?

    OdpovědětVymazat
  7. @Anonymní: Viz odkaz od Jan Staníček. Vyhláška stále nabízí možnost manuální signalizace o změně směru jízdy.

    OdpovědětVymazat