motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

16.7.11

10 otázek pro ... @microsonic

Ahoj, je tu první den volného víkendu a s ním i pravidelných 10 otázek pro ... Tentokrát jsem si povídal s @microsonic a zjistil, že má jednu velikou zálibu, kterou denně používám v práci. Jste zvědaví jakou? Tak čtěte pozorně!


1.) Ahoj, jak se jmenuješ, kolik Ti je a odkud jsi?
Ahoj. Moje občanské oficiální jméno na internetu nerad prozrazuji, pokud po něm někdo touží, tak jej není problém po chvilce googlení zjistit. Na internetu nejraději vystupuji pod jménem Záplotník Modrý Nepřehoditelný. Ano, je to zvláštní jméno, ale patří ke mně už několik let, dokonce bych si troufl tvrdit, že už nejméně jedno desetiletí a spousta lidí mě pod ním zná lépe než pod mým jménem občanským. Jak vzniklo, vysvětlím v jedné z následujících odpovědí:) Pokud jde o počet mých letokruhů, tak kdyby mě někdo rozřízl, napočítal by jich čtyřiadvacet celých a jeden poloviční. Jo, je to hrozný, mít za sebou skoro půlku padesátky xD. K poslední části otázky - pocházím z Karlovarského kraje. Narodil jsem se ve městě Ostrov nad Ohří (jo, dřív se to tak fakt jmenovalo) a většinu života jsem prožil v Nejdeckém kotlíku. OK, tak ve městě jménem Nejdek.

2.) Jak jsi se dostal k internetu a všemu kolem něj?
Moje cesta k internetu byla vcelku trnitá. Všechno začalo tím, když mi taťka přivezl můj první počítač z Německa, kde je vyřazovali v nějaké fabrice. Byla to 286ka od IBM, komplet sestava s černobílým vysvíceným IBM monitorem a klávesnicí. Z monitoru se mi časem zakouřilo, ale CASE furt mám (mohu poskytnout fotografii :) Tenhle stroj jsem měl na blbnutí u babičky. To jsem chodil asi do páté třídy základní školy. Pomalu mi přestával stačit a tak jsem nějakým způsobem, bohužel už si přesně nepamatuji jak, dostal stroj od strýce a k tomu první barevný monitor. Tenhle kompík jsem už měl doma a někdy v té době jsem si koupil první výtisk časopisu PPK - Počítač pro každého. Posléze jsem se stal jeho vášnivým čtenářem. Jednou v něm vyšlo CD od společnosti Contactel o němž slibovali, že připraví PC na připojení k internetu a já začal pátrat po tom co to je ten internet a jak ho do kompu dostat. Bohužel vložením samotného CD do PC se to nezdařilo :)) Zároveň jsem se v těchhle časech dostal k CB vysílačkám a protože internet jsme v paneláku z nějakého důvodu zařídit nemohli, tak jsem se plně věnoval CBčkaření. Jo to byly časy xD Kanál 22 a už to jelo: “Drákulo, Drákulo, výzva na Drákulu” xDD (znám, znám, každý den používám - kanál 10, volací znak BlueBear - poznámka @jiproch)
Po přestěhování jsem si už ale internet vyotravoval a tak jsem na Vánoce s novým počítačem začal surfit :) To mohla být tak 8. - 9. třída na ZŠ.
Jelikož jsem do školy dojížděl do KV, tak internet byl jediným místem, kde bylo možné setkávat se se spolužáky a posléze nejen s nimi. Začal jsem chodit na xchat. Nejprve klasicky do místností typu 14*15*16*17 atp. a po čase do místnosti Karlovy Vary. Tam jsem poznal spousty zajímavých lidí z okolí a kde jsem hlavně mohl nechat vyniknout a vyvinout mé prudičské já. V místnosti totiž byli tzv. správci a musela se dodržovat pravidla, s čímž mám nějaký vrozený problém. Obzvláště mluvit sprostě se nesmělo, jinak byl “vyhazov”. To byl solidní trest, protože na návrat do místnosti po vyhazovu se čekalo 45 minut. Později to myslím upravili na minut 15. Takže byly časy, kdy jsem byl častěji mimo místnost. Nenapadlo mě nic jiného, než se na celej xchat vykašlat a začít používat ICQ, do kterého jsem si natahal lidi právě z xchatu a se kterýma jsem pak mohl mluvit jak jsem chtěl sprostě bez omezení :))
V té době mě napadlo, že bych mohl využít vědomosti nabyté z PPK a začít “programovat”. Nejprve to byly suché HTML stránky, ale pak se objevila možnost použít JavaScript. A v té době vzniklo mé internetové jméno. V jedné z učebnic JavaScriptu byla jakási funkce, kdy se na vygenerované stránce objevila otázka: “Co to je, je to modré, je to za plotem a nejde to přehodit?” a po kliknutí na tlačítko se ukázala odpověď: “Záplotník Modrý Nepřehoditelný”. To se mi velice zalíbilo a přivlastnil jsem si ji. V té době (16 let) už jsem byl umírněnější a začal jsem chodit (a později pořádat) na tzv. “xchat srazy”. Zde je fotka z jednoho z nich, ilustruje myslím věrně mou tehdejší podobu xD Z té doby si pamatuji na motání holek, co jim tatík koupil kompa s připojením a nejlepších schůzek na slepo :)))

3.) Jsi fanoušek moderních technologií, jaké používáš?
Jsem velký fanoušek moderních technologií, možná by se to skoro dalo nazvat posedlostí. Na(ne)štěstí je tu ale limitující faktor, kterým jsou finance. To je jediné co mě dělí od zbláznění se ze všech těch nových čupr vychytávek. Osobně používám PC, notebook, mobilní telefon a čtečku knih Kindle třetí generace. Zatím to stačí, do budoucna přibude možná nějakej ten tabletík.

4.) Jaký operační systém používáš na svém počítači, mobilním telefonu a jaké hlavní aplikace na nich používáš?
Na všech svých PC provozuji operační systém MS Windows v nejrůznějších verzích, nejčastěji jsou to ale WIN XP a WIN 7. Na PC používám podle Wakoopy nejčastěji Mirandu pro Jabber a někdy ICQ, Google Chrome pro web-browsing, Saezuri pro Twitter, JetAudio pro filmy, seriály a mp3ky a Picasu pro správu fotek off i online. Našlo by se toho víc, ale tyhle jsou nejhlavnější.
Na mobilu mám momentálně taky Windowsy, mám totiž nově Windows Phone. Před tím byl Android a ještě předtím Windows mobile 6.1 a 5. S prvním smartphonem s Windows mobile 5 jsem začal experimentovat s Twitterem (rok 2008), ale hlavně jsem na něm používal aplikaci GCzII která je jistě spoustě lidem známá - je to nejlepší app pro starý mobilní windózy na hledání geokeší. Je stále vyvíjená a updatovaná! Na androidu to bylo pro geocaching c:geo a na momentálním telefonu používám originálně zakoupenou aplikaci od Groundspeeku. Z ostatních aplikací co používám je to rowi pro Twitter, donedávna 4th & Mayor pro Foursquare, Macropod pro Gowallu (dva posledně zmiňované už nepoužívám, v minulých týdnech vyšly originální appky jak pro 4sq tak pro gowallu), IM+ na jabber, Wordpress pro správu blogů, TwitPic pro upload pics pro Twitter a PicThx pro upload obrázků na PicPlz a následně oklikou na blog.

5.) Jaké sociální sítě využíváš, jak a proč? Používáš je stejně na počítači i mobilním telefonu?
Jak už bylo řečeno výše používám spousty sociálních sítí. Od Facebooku přes Diasporu, Twitter, PicPlz po Google+. V poslední době používám nejintenzivněji Twitter a tomu se věnuji stejně často na PC i na mobilu, záleží jestli je zrovna Záplotník indoor nebo outdoor :) Jak sám víš tak používám i Latitude od googlu, ale pro to momentálně není na WP7 app (Google maps) takže se už několik týdnů nehýbu :))

6.) Máš na internetu vlastní projekty? Představ nám je.
No, nějaký projekty by se našly :) Do módy teď přišly ty 365ky jenže já jsem línej a hlavně potřebuji se vždycky trochu odlišit a tak místo 365ky mám svou 53ku. Ta je součástí mého prudičského blogu. Původně sídlil na Bloggeru od Googlu, ale přemigroval jsem jej na “svoje”, do Wordpressu. S tím souvisí i oddělení mé ne-až-tak-prudičské osobnosti, která se vyjadřuje zde a má svůj Twitter kanál zde. Nesmím zapomenout zmínit, že se snažím pomáhat mé milované přítelkyni Kassyčce s jejím čím dál oblíbenějším blogem.

7.) Jak se Tvoje rodina dívá na Tvoje zájmy a záliby kolem moderních technologií?
Mojí rodinu, respektive rodiče zprvu štvalo, že “do toho furt čumím” ale v poslední době už je to lepší. Když zjistili, že se uživím tím co jsem se naučil sám a ne tím co mě naučila škola :) Navíc toho čím dál častěji využívají, jsou spokojení, že po domě můžou s notebookem pobíhat a být stále online, protože mají WiFi. Když něco potřebují, zavolají mi, já to objednám a přijde jim to na dobírku za nejlepší cenu, bez běhání po obchodech a tak dále a tak dále :)

8.) Tvoje další zájmy?
Mezi moje další zájmy se vedle geocachingu, o kterém jsem se už zmiňoval, dále řadí support bráchy a jeho montování RC modelů, "fichtlů" a podobných sedláckých věcí :). Pěstování živočichů - už dva roky mám ptáka anduláka jménem Čmelák, inline bruslení, hlídání a vychovávání budoucnosti našeho národa - dětí na letním táboře a provozování aktivně pasivního odpočinku :))

9.) Je ve Tvém okolí hodně lidí s podobnými zájmy?
Snažím se vybírat si okolí tak, abych do něj zapadl se svými zájmy, takže by se dalo říct, že v mém okolí jsou lidé s podobnými zájmy a jsem za to rád. Ne vždy se to však povede, ale je to čím dál lepší :) Díky podobným zájmům jsem se seznámil s nejlepší lidskou samičkou na světě!

10.) Je něco, co bys nám o sobě řekl a na co jsem se nezeptal?
No možná bych měl pro úplnost zmínit, že mám pár vyhraněných názorů na lidskou hloupost a podobný špatný vlastnosti, ale to po nějakým tom čase stráveným v mé přítomnosti nejspíš každý zjistí sám :) Hlavní podle mě je říkat si všechno na rovinu.

Děkuji za rozhovor

Předchozí rozhovory zde.

3 komentáře: