motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

5.11.11

10 otázek pro ... @masinko

Slibuji dnes přede všemi, jako jiskra jasná, chci žít pro svou krásnou zemi, aby byla šťastná.“ Chcete vědět, kdo tento slib složil? Tak si přečtěte dnešních 10 otázek pro ... s @masinko. Jo, jen tak mimochodem, já ho složil taky. :)


1.) Ahoj, jak se jmenuješ, kolik Ti je a odkud jsi?
Ahoj. Jmenuju se Martin Šinkovský (něco také podepisuji jako Bohumír Tabák – už ani nevím proč) a v půlce ledna (na Alici) to dotáhnu na Ježíška Kristuse. Jsem ze Šumperka a cca devět let žiju v Olomouci.

2.) Jak jsi se dostal k internetu a všemu kolem něj?
K internetu jsem se poprvé dostal někdy v roce 1996 nebo 1997, kdy dorazil na naši Obchodní akademii. V hodinách výpočetní techniky jsme se na začátku hodiny přihlásili a se zvoněním, které znamenalo přestávku, jsme měli načtenou cca polovinu Seznamu.cz. Po půl roce se mi podařilo založit si e-mail HrabeX@seznam.cz (v té době jsem dost fičel na Pražským výběru). Heslo se mi do druhého dne úspěšně podařilo zapomenout.

3.) Jsi fanoušek moderních technologií, jaké používáš?
Velmi dlouho byl mým vrcholem výše zmiňovaný e-mail HrabeX, k němuž jsem zapomněl heslo. Následně jsem pozvolnými krůčky lezl výš a výš, až jsem si cca před 5 lety pořídil svůj první stolní počítač, který používám dodnes.
Posléze se v domácnosti objevil malý netbook (Ano, jsem s ním spokojený), větší notebook a nakonec i takový ten telefon, co je chytřejší než já.
Přestože tomu vůbec nerozumím, fandím novým technologiím. Pro jistotu si však stále držím tranzistorové rádio na baterky a starý psací stroj (odkaz doplněn @jiproch, pro mladší generaci, která zřejmě nebude vědět o co se jedná, a aby nás nepodezírala, že si vymýšlíme) Remington, na jehož klávesnici je i ß. Až přijde blackout, budu king.
Za svůj dosavadní vrchol považuji skutečnost, že jsem si na Amazonu dokázal objednat a zaplatit dvě gramofonové desky, které skutečně přišly.

4.) Jaký operační systém používáš na svém počítači, mobilním telefonu a jaké hlavní aplikace na nich používáš?
Jelikož přesně nevím, co znamená „operační systém“ a nechce se mi to "gůglovat", budu tipovat. Na počítačích Windows (na dvou XP, na jednom 7 a jsem s nimi spokojený) a v mobilu (THC) Android. Na mobilu nejčastěji používám takovou tu aplikaci, která, když na ni bouchnu prstem, spustí Wi-Fi nebo datový internet, a pak tu, kde mám pracovní maily. Když jsem v Praze, tak si přes aplikaci kupuju lístky na MHD. Nevíte, jestli jde přes mobil pouštět i porno? Já se bojím virů, tak jsem to ještě nezkoušel.

5.) Jaké sociální sítě využíváš, jak a proč? Používáš je stejně na počítači i mobilním telefonu?
Využívám. Hlavně jako informační zdroj, neb jsem závislý na příjmu neustále nových informací ze všech možných oblastí (Kromě takových těch zpráv, jak někde vylepšili operaci a ukazují to – to se mi ekluje. Radši mám, když se někde nějaká modelka nebo herečka opaluje a je tak chudá, že nemá ani na plavky.)
Facebook mám rád, ale taky mě dost štve. Twitter mě baví víc, protože je složitější. Dalo by se to přirovnat jakože Facebook jsou šachy a Twitter je Go. Facebook má relativně mnoho možností, je jednodušší. Twitter má – stejně jako Go – naprosto jednoduchá pravidla, ale hrát jej dobře je mnohem větší umění než u šachů. Jen pro úplnost, ani jedno neumím dobře.
O Google + si stále myslím, že je to mrtvý projekt, který neuspěje. Google to prostě neumí a tvrdím, že jeho jedinou možností je koupit Facebook.
4square jsem chvíli užíval, nepochopil, a tudíž zavrhl.
Na LinkedIn jsem z pracovních důvodů.
Dále jsem byl v Jiskrách, Pionýru a ve fanklubu Komety – to vše ale byly offline projekty, pokud se nemýlím.

6.) Máš na internetu vlastní projekty? Představ nám je.
Trauma z neúspěchu ohledně mého prvního e-mailu stále trvá, takže jen semtam nějaký ten blog. Vlastní webový stránky nemám.

7.) Jak se Tvoje rodina dívá na Tvoje zájmy a záliby kolem moderních technologií?
Čas od času si povzdechnu, že bych si nejraději zrušil účet na Facebooku, což mou ženu pravidelně uvrhne do záchvatu smíchu.
Moc často se ale smát nemůže, protože mne přeci jen online živí.

8.) Tvoje další zájmy?
Já jsem strašně líný, ale strašně. Hrozně rád bych si četl spoustu dobrých knížek a kvalitních komiksů. Miluju televizi, protože ta mou lenost podporuje.
Když už se k něčemu dokopu, tak to jsou většinou libreta ke komiksům, povídky, popřípadě scénáře ke krátkým filmům (Hraným, éra animovaných Krysáků už je minulostí.)
Dále mou leností trpí má záliba ve vaření. A to už vůbec nemluvím o tom, že mám bicykl.
Velkou vášní je pro mne film (Ten jsem i všelijak studoval a na různých úrovních i dostudoval).
Taky sbírám gramofonové desky, za což jsem se proklínal, když jsme se stěhovali.

9.) Je ve Tvém okolí hodně lidí s podobnými zájmy?
Snad jen přes ten film.

10.) Je něco, co bys nám o sobě řekl a na co jsem se nezeptal?
Manželce jsem slíbil, že do konce října namontuju do komory dvě police a vím, že to nestihnu (Ted už opravdu ne :) @jiproch). Stejně jako přezout auto na zimní pneumatiky.

Děkuji za rozhovor

Předchozí rozhovory zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat