motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

30.5.11

Proč unfollow?

Minulý týden jsem se zeptal přátel a jejich přátel a přátel jejich přátel na Twitteru, za jakých okolností použijí tlačítko unfollow.

Pro neznalé, jedná se o odstranění sledované osoby na sociální síti. Je to obdoba Odebrat z přátel na Facebooku. To zřejmě už neznalí poznají. I když kolikrát mám pocit, že seznam přátel na Facebooku, používají lidi místo Zlatých stránek. Mít 1000 a více přátel? No nevím. Kdysi Miloš Čermák napsal, že si na svůj Facebook profil přidá každého, kdo o přátelství požádá. Že je potřeba číst jak kladné, tak záporné, hloupé i chytré, známé i neznámé příspěvky lidí. Lidem to dovolí nahlédnout do duše jiným lidem. Známým i neznámým.

Ale zpět k unfollow. Vrátilo se mi opravdu enormní množství odpovědí. Ani jsem to nečekal. Myslel jsem, že mi odpoví jen pár přátel, kteří sledují můj účet na Twitteru. Ale ti to posílali dál a dál a nakonec z toho vznikl celkem solidní průzkum. Chvíli mi trvalo, než se mi podařilo odpovědi zpracovat. Výsledkem jsem byl překvapen. Posuďte sami:


Jak je z grafu vidět, pro polovinu uživatelů Twitteru je důležité, co lidé píšou. Ve chvíli, kdy začnou psát nezajímavě, přestanou být sledováni. Další, skoro čtvrtinovou položkou je spam. Nejedná se o klasický spam, na který jsme zvyklý z emailu, z diskuzí, z komentářů, z Facebooku. Jde o různé doporučování té a oné stránky prostřednictvím uživatele, kterého sledujeme.

Na Twitteru se objevují účty známých a renomovaných společností. V poslední době se čím dál více objevují i české firmy, které nabízejí svůj byznys prostřednictvím Twitteru. Po prvotním nadšení a představování se najednou z jejich účtů začíná sypat reklama. V tuto chvíli však většinou dostávají unfollow.

Desetina lidí přestává sledovat účet, který je delší dobu neaktivní. Je to pochopitelné. Kde nic není, nic se nedovím. A při sledování prostřednictvím mobilního klienta se jedná o zbytečně přenesená data. - tato věta je nesmysl, byl jsem na to upozorněn zde v diskusi i na Twitteru. Omlouvám se za nepravdivou informaci.

Poslední větší skupině uživatelů vadí, taková ta "kadence" tweetů z jednoho účtu. Pro některé lidi není problém během pár minutu rozeslat několik desítek zpráv. Jedná se o to, že v záplavě tweeetů se bez problému ztratí plnohodnotná myšlenka, zajímavá zpráva nebo prosebný dotaz. Musím se přiznat, že jsem tímto způsobem v posledním týdnu přišel o několik lidí, kteří mě sledovali skoro rok.

Docela zajímavá věc je denní doba, kdy vaši followers sledují Twitter. Je to možná úsměvné, ale ne všichni uživatelé Twitteru jsou aktivní ve stejnou dobu jako vy. Nemám teď na mysli uživatele v Americe, na Dálném východě nebo v Evropě. Zaměřme se na naší domácí scénu. Nevěřili byste, jak rozdílná je doba užívání Twitteru. Dejte si s tím práci a poznejte nejvhodnější dobu pro svoje tweety.

Takže jak nepřijít o své followers? Pište zajímavě. Nemusí to být jedno téma, jedna oblast. Říká se, že méně je více. Takže to zbytečně nepřehánějte s množstvím odeslaných tweetů. Když potřebujete s někým probrat důležitou věc, řešte ji buď prostřednictvím DM (Direct Message) nebo některého IM klienta.

Snad jsem vám trochu pomohl pochopit princip tlačítka unfollow. Někteří uživatelé bývají nešťastní při odlivu svých přátel. A ani si neuvědomí, že si za to vlastně mohou sami. Přátelé, netrapte se tím, že vám ubývají followers. Zamyslete se, co je asi špatně a zkuste to znovu. Je to pro vaše dobro. Věřte mi. Začnete-li být zajímaví pro nový okruh uživatelů, ti původní se zase vrátí.

14 komentářů:

  1. "Někteří uživatelé bývají nešťastní při odlivu svých přátel. A ani si neuvědomí, že si za to vlastně mohou sami." - -
    Na tohle se dá dívat ze dvou pohledů. Buď začnu psát jinak a to followery donutí mi dát unfollow, nebo píšu stejně a je to přestane bavit..
    Anebo si píšu, co chci, a je to jejich problém, že mě sledují a nelíbí se jim to. Je blbost uzpůsobovat tweety požadavkům followerů. Že mi pár lidí řekne, ať o tom nepíšu a píšu o něčem jiném... a co? Nemusí mě followovat. Je to jejich boj, že mě sledují :)
    Ti, kteří jsou z toho nešťastní, by se měli asi vrátit na facebook, kde si mohou vylévat svůj žal a ostatní jim na to mohou psát lítostivé komentáře.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už jsem za cca půl roční účasti musel několik účtů unfollownout. Byli to hlavně lidé, co si pletou TW s chatem a zaplavují ho milostným tokáním nebo nesmyslnými bláboly :)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Kača, je to jejich boj, že mě sledují.
    I když je pravda, že už se pomalu krotím :-).

    btw... Hezky sepsáno.

    OdpovědětVymazat
  4. Popravdě řešeno nevidím důvod k unfollow těch, kteří dlouho nic nenapsali. Ať si tam klidně sedí, když nic nepíší, tak mě nijak neovlivńuji. A třeba se ještě někdy rozepiší :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Asi patřím k tomu málu lidí, co ho počet followers nezajímá, nekontroluje ho každý den a nedělá si statistiky. Twitter mám pro to, abych sledoval ostatní lidi, pokud někdo chce sledovat mě, musí přijmout i můj styl tweetování. Nelíbí-li se mu to, ať dá unfollow. Já to ani nepoznám.

    OdpovědětVymazat
  6. "Desetina lidí přestává sledovat účet, který je delší dobu neaktivní. Je to pochopitelné. Kde nic není, nic se nedovím. A při sledování prostřednictvím mobilního klienta se jedná o zbytečně přenesená data."

    Tohle mi nějak nedává smysl... Nebo máte podivného klienta. Protože ten kdo nepíše logicky negeneruje žádný traffic - ve feedu nejsou žádné jeho příspěvky a tudíž není co stahovat. Leda bych prováděl čtení proklikáváním jednotlivých lidí, místo sourhnného feedu.

    OdpovědětVymazat
  7. @Kača @parohac4 Vůbec jsem neměl na mysli, že budu svoje tweety přizpůsobovat těm, kteří mě čtou. Když dostanu unfollow, snažím se zjistit, proč? A příště se vyvaruji, třeba, zbytečně dlouhému rozhovoru a použiji na něj DM nebo IM klienta.

    OdpovědětVymazat
  8. @Michal Špondr Ani já se příliš nezabývám počtem followers. Ač to z tohoto článku nevypadá. :) Byla to více méně reakce na unfollow od lidí, se kterými jsme se sledovali cca 1 rok. Zajímalo mě, proč jsem dostal unfollow. Oba mi na to odpověděli. Proto jsem se rozhodl sepsat tento článek.

    OdpovědětVymazat
  9. @danaketh Měl jsem na mysli mobilní klienty. Tam, při každém dotazu klienta směrem k Twitteru, jestli u sledované osoby není nový tweet, dochází k přenosu dat. Sice zanedbatelnému velikostí, ale při větším množství neaktivních followers a častějším dotazu, je výsledek znatelný. Používám Gravity ( mobilní klient pro Symbian). S jiným mobilním klientem nemám zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  10. Ne, takhle klienti opravdu nefungují, na stahování timeline je API, které ve vysledku funguje jako "dej mi seznam nových tweetů od lidí co sleduju", kdo nepíše, není tam, nepřenáší se o něm žádná režijní data. To by uživatel musel opravdu procházet followery po jednom, ručně a dívat se co se děje, takové "podívám se na XY, jestli něco nenapsal". Nevím, ale já takhle twitter vážně nečtu. .... prostě, při bežném použití neaktivní follower nestojí vůbec žádná data.

    OdpovědětVymazat
  11. @Anydot Díky za vysvětlení, už mi to je jasnější. Dostal jsem lekci i na Twitteru.

    OdpovědětVymazat
  12. To je ale trošku složitější. Nikdy se nezavděčíš všem. Můžeš psát pro někoho zajímavé tweety, ale někdo si tě třeba po jednom tweetu, ve kterým vyjadřuješ svůj názor a on s ním silně nesouhlasí, unfollowne. Když byl hokej (#iihf2011,#ms2011), tak jsem se setkal s tím, že si někdo unfollowoval ty, kteří o tom napsali jediný tweet. To stejné royal wedding. Včera jsem díky vyjádření svých názorů na prznění skladeb v Superstar, na kterou jsem se vyjímečně díval, získal 3 unfollowery a to mi dokonce i někteří lidé souhlasně odpovídali. Jednou mě dokonce unfollownula nějaká studentka za názor proti cikánům, protože nesnáší rasisty.
    Já sám jsem si unfollownul třeba člověka, který psal asi 4 holkám, co followuju, zprávy takového typu, jak tu zmínil @apin. Přestalo mě to po nějaké době bavit, tak jsem si ho unfollownul a hnedka byl klid, protože jsem neviděl jejich komunikaci (ty holky totiž píšou rozumné tweety a zdrojem těchto věcí byl vždycky on). A to jen proto, že si ten člověk pletl twitter s IMkem - pro seduktivní komunikaci s holkama může používat messages.
    Já osobně unfollowuju za to, co zmínil @apin (jak už jsem výše zmínil) a také za spam a reklamy.
    Pokud někdo píše věci, které mě nezajímají, ale vím, že píše i věci, které mě zajímají, tak ho hned neunfollowuju, protože bych přišel i o jeho kvalitní tweety.
    Já osobně tweetuju tak, jak mě to baví a neomezuju se, jelikož kdybych měl tweetovat podle toho, jak lidé chtějí, tak by mě to ani nebavilo. Nejsem vzorový tweeter - to asi nikdo a navíc je to, jak už jsem na začátku zmínil, relativní pojem, protože někoho mé tweety můžou bavit a někoho ne. Píšu na Twitter to, co se děje a to tak, aby tomu porozuměli i ostatní. Takže ne zprávy typu "Jak se to mohlo stát?!?! Brečím jak malá, depka jak kráva, ten život je hroznej! Vy všichni kluci jste stejní!", na to mám přátelé, kterým se můžu svěřovat, nechci takové věci říkat veřejně a věřím, že by takové věci ani nikdo nechtěl číst (také jsem jednoho člověka za takové věci unfollownul).
    Ojinek

    OdpovědětVymazat
  13. Jo a ještě jsem zapomněl zmínit, že častá příčina je také to, pokud někdo napíše něco ve stylu "Follow me, prosím! RT prosím".

    OdpovědětVymazat
  14. @Ojinek Odpovím jen na druhý komentář. Popravdě se mi ani jednou takový důvod nevrátil a pochybuju, že někdo, kdo takový tweet dostan, dotyčného začne sledovat. To už může rovnou sledovat spam roboty. :)

    OdpovědětVymazat