motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

6.11.10

Je bolestivé přijít o přátele na sociálních sítí?

ANO je, ale i NE není. A není přítel jako přítel

Kdo jsou naši přátelé na sociálních sítí? Jsou to lidé, které osobně známe? Lidé, se kterými jsme chodili do školy, navštěvovali společně akce, bývalí kolegové z práce? Nebo to jsou lidé, které známe pouze z internetu? Přátelé, se kterými nás spojuje hraní on-line her nebo jiné aktivity na internetu?

Můžeme mezi přátele zařadit členy rodiny nebo nejbližší příbuzné? Ano! Z pohledu sociální sítě je jedno, jestli mezi přátele zařadíte manžela, manželku, syna, dceru, bratra, sestru, rodiče, prarodiče, strýce, tetu, bratrance, sestřenici, vnuka, vnučku nebo kohokoli jiného z pokrevní linie nebo zcela neznámého člověka.

V poslední době zjišťuji, že se stávám otrokem sociálních sítí. Používám Facebook a Twitter. Neustálé kontrolování statusů mých přátel, hraní her, hlavně na Facebooku, mi žere čas. Na Facebook tolik nepíšu, ale Twitter, tam jsem hodně aktivní. Několik přátel mám na obou soc. sítích zároveň. Není to zbytečné? Rovnou si odpovím JE! Zvlášť, když stejný status publikují na obou sítích současně.

Na obou sítích mám přátele, které jsem v životě neviděl, ani je neslyšel ve sluchátku telefonu. Na Facebooku je mám proto, že hrajeme společně FarmVille a MafiaWarsGame. Posíláme si  navzájem dárečky a podporujeme v boji proti nepříteli. Na Twitteru zato sleduji mnoho zajímavých lidí. A proč je nesleduji na Facebooku? Protože Twitter má tu výhodu, že vás sledovaný nemusí potvrzovat jako přítele. Jako je tomu na Facebooku.

Takže co s tím? Mám plán! V nejbližší době udělám čistku mezi svými přáteli na sociálních sítí. Na Facebooku zůstane pouze rodina a opravdu nejbližší, pro mne důležití přátelé. Ti, které znám osobně, pracoval jsem s nimi nebo nás spojuje společný zájem. Na Twitteru budu nadále sledovat zajímavé lidi, kteří mne mohou svými vědomostmi obohatit nebo mi přinést zajímavé nápady a pohledy na svět.

A zbylí přátelé? Lidé, které jsem potkal na internetu a spojuje nás hraní her nebo to, že jeden z nás je přítel některého z našich přátel? Ti budou odstraněni. Jedni s menším, druzí s větším bolem v srdci. Ale to je život. Lidé přicházejí a odcházejí.

Takže, je bolestivé přijít o přátele na sociálních sítí?

2 komentáře:

  1. Rozumné rozhodnutí. Mam to v pripade Twitter vs. Facebook podobne a celkem se to osvedcuje..

    OdpovědětVymazat
  2. To mi nepomohlo. Před rokem jsem si zrušil fb a když ho po třech týdnech znovu založil, naházel si tam 100 opravdových přátel, nechával jsem, jak jsem jich mohl mít tenkrát téměř 400. Kdo tam byl navíc? A tak jsem si žil, žil a žil a nedávno jsem opět dosáhl hranice 400 přátel - a facebook opět zrušil s tím, že už se na něj nikdy nevrátím.

    Není to jen tak. Mnoho lidí ho používá jako jediný komunikační nástroj ještě (většinou) spolu s e-mailem, takže kontakt je možný, nikoli však jednoduchý. Kde hledat na ty lidi e-maily?!

    Každopádně si jsem jist, že zrušením účtu na fb jsem o nepřišel o tolik, jako kolik jsem toho získal. Teď jen nepropadnout twitteru, kde - já vůl - mam taky takovej.. účtik.

    OdpovědětVymazat