motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

19.10.10

Rádio v tunelu

Jízda v tunelech má své kouzlo. Čím je tunel delší, tím větší soustřední na jízdu vyžaduje. Kdo někdy podjížděl Alpy, mi dá za pravdu. Stísněný prostor nepůsobí zrovna dobře na slabší povahy. Když se k tomu přidá rychlejší jízda, není k nehodě daleko. Řidič musí být neustále ve střehu a sledovat co se děje kolem něho.

Jedním z pomocníků může být rádio. Sledováním dopravního zpravodajstí, lze předejít mnoha nepříjemným událostem. A otázka zní, kolik řidičů poslouchá národní, potažmo, dopravní vysílání v rádiu? V dnešní době mp3, CD a DVD přehrávačů ve vozidlech, jich asi moc není.

Překvapeně pak dojíždějí konec kolony a přemýšlí, kudy tu dlouhou frontu objet. A přitom stačí tak málo. Mít zaplé rádio a sledovat dopravní informace.

Ale vrátím se zpět k tunelům. V tunelech delších než 500m již bývá problém s příjmem radiového vysílání. Kopec nebo skála, kterou tunel prochází, rádiové vlny odráží a tudíž dochází k přerušení poslechu. Ze zákona o rozhlasovém a televizním vysílání vyplývá, že vysílání musí být provozováno i v krizových situacích. To znamená, že musí být slyšeno, z pohledu rádia, i v tunelech. Ty v případě potřeby slouží k ochraně obyvatelstva při možných katastrofách.

Věděli jste, že veřejnoprávní rozhlasové stanice mají jedno z nejlepších dopravních vysílání? Ať už regionální nebo celorepublikové. Jsou propojené s integrovaným záchranným systémem a dalšími spolupracujícími složkami. Ano, i komerční rádia nabízejí tyto služby. A většinou ve srovnatelné kvalitě. Ale zkuste vjet do tunelu! Kolik komerčních rádií lze poslouchat? Český rozhlas uslyšíte vždy.

Pražáci si to mohou vyzkoušet v tunelech na nové části Pražského okruhu. Mezi dálnicí D1 a Rozvadovskou spojkou. Uslyšíte pouze vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál. Testoval jsem několik dní.

Mé doporučení zní, na delších cestách poslouchejte rádio, dovíte se mnoho zajímavých, ale i důležitých informací, pro vaše bezpečné cestování. Poslouchejte Český rozhlas Radiožurnál, nic vás na silnici nepřekvapí. Ani v tunelu.

Žádné komentáře:

Okomentovat