motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

18.8.12

10 otázek pro ... @VladMraz

Kdo z nás, aspoň jednou nesnil o tom, že bude studovat, nebo pracovat v cizině. Dnešnímu hostu se tento sen splnil. Ač si mnoho lidí přeje studovat v Anglii, nebo Americe, on se rozhodl pro studium na jihu Evropy. Je také vášnivým cestovatelem, pozorovatelem politického dění, u nás i ve světě a hlavně, hlavně miluje golf. Ale dost už jeho představování, pojďme na dnešních 10 otázek pro ...


1.) Ahoj, vítám tě při rozhovoru a děkuji, že jsi přijal pozvání do 10 otázek pro ... A rovnou tě poprosím, aby ses představil čtenářům. :)
Ahoj, děkuji za pozvání, jmenuji se Vladimír Mráz, někteří u Tebe sdělují pouze své křestní jméno, ale díky tomu, že mě, asi, většina lidí zná pouze z Twitteru, kde vystupuji již několik let pod nickem "VladMraz", nemám co skrývat :) V červnu mi bylo 22 let a pocházím z jihočeské Blatné, ačkoliv se tam dnes vyskytuji velmi málo. Jinak mě můžete potkat buď, v Praze, kde jsem před měsícem úspěšně zakončil bakalářské studium Mezinárodních vztahů, dále v malé vesnici Leskovice na Strakonicku, kde pobývám na chalupě a od září v portugalském Lisabonu, kam se stěhuji díky tomu, že jsem byl přijat na místní univerzitu. V rámci studia a zájmů se orientuji právě na španělsky a portugalsky mluvící země a tyto jazyky. Když mám volný čas, tak si rád zahraji golf, kterému jsem naprosto propadl před několika lety, nebo něco zhlédnu. Knihám bohužel moc neholduji, ačkoliv bych to rád změnil, ale doposud se nenašla kniha, která by mě k tomu přiměla. No a samozřejmě, ty hračičky a technologie :)

2.) Dá se k přijetí na univerzitu, ještě k tomu v Lisabonu, gratulovat? Dá, takže, GRATULACE! Jak se to stane, že je člověk přijat na univerzitu v Lisabonu?
Abych to upřesnil, jedná se o klasický program Erasmus, vyhlašovaný na evropských univerzitách, během kterého může student, pokud úspěšně projde přijímacím řízením, vycestovat na dobu jednoho roku na vybranou univerzitu v EU. V mém případě byl Lisabon jasnou volbou, protože portugalština je mým nejoblíbenějším jazykem. Pro úspěšné přijetí, musí student projít, jak jazykovými testy v jazyku ve kterém se na univerzitě vyučuje (v mém případě portugalština), dále prokázat určitou motivaci o danou oblast a samozřejmě studijní výsledky z relevantních předmětů. Mně samozřejmě navíc pomohla skutečnost, že na rozdíl od španělštiny, je portugalština jazykem, který mnoho Čechů neovládá (ale doporučuji jí!). Určitě se moc těším a snad mi tato možnost přinese i zajímavé a vtipné situace vhodné ke tweetnutí.

3.) A co bude následovat po absolvování prvního roku? Budeš muset skládat nějaké zkoušky, nebo podle studijních výsledků budeš moci pokračovat ve studiu? Jaký obor studia sis v Portugalsku vybral?
V Portugalsku budu pokračovat ve studiu mezinárodních vztahů, evropských studií a diplomacie. Hlavně bych tam ale rád dotáhl svou portugalštinu na nějakou pořádnou úroveň a vrhnul se na nějaký další jazyk. Jazyky jsou jedna z mála věcí, které mě v životě baví, a proto jich chci ovládnout co nejvíc. A chci to stihnout dřív, než nás všechny ovládne google translator :) Jinak žiju ze dne na den a svůj život nemám moc naplánovanej. Když už něco naplánuju, tak to dopadne přesně opačně a jaká je se mnou domluva, o tom by moji přátelé mohli vyprávět. Takže! Spíš se nechám překvapit tím, co mi život přinese, ale byl bych rád, kdyby to byla další příležitost mimo naší republiku. V současnosti se mi zamlouvá především Jižní Amerika :) Po svém návratu budu muset samozřejmě dokončit diplomku a pak se uvidí. Jinak zkoušky z Portugalska mi doufám má domácí univerzita uzná :) Nejsem student, který by domů nosil samé jedničky, ty jsem měl naposledy snad v páté třídě na základce, ale když mě něco baví, chci si za tím jít. V současnosti je to především portugalistika a lusofonní (portugalsky mluvící) státy. Mnoho lidí ani neví jak je tenhle (u nás zanedbávaný) jazyk ve světě rozšířený :)

4.) Lze říct, že jsi lingvista? Kolika jazyky vládneš?
No, sám bych se lingvistou nebo polyglotem určitě nenazval. Pod takovým pojmem si představuji kapacity, které perfektně ovládají např. pět a více jazyků, přičemž čtyři z nich nejsou různé dialekty němčiny. Každopádně bych se jím rád jednou stal. Přeci platí: „Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem.“ Mluvím španělsky, portugalsky a samozřejmě anglicky, na kterou se dnes již nikdo ani neptá a je považována za samozřejmost. Dva roky jsem také studoval němčinu, která mi sice k srdci moc nepřirostla, ale základní znalost si mohu odškrtnout. Jen pro zajímavost, jeden čas jsem na škole dělal i indonéštinu, což je mimochodem strašně vtipný jazyk. Například matka se řekne „Ibu“, otec se řekne „Bapaků a rodiče se řeknou „Ibubapak“. Nebo například strom je „pohon“ a množné číslo, tedy stromy se tvoří tím, že řeknou „pohon pohon“. Všichni ví, že jich je víc a pokud jich je určitý počet prostě řeknou číslo. Kéž by více jazyků fungovalo tímto systémem.

5.) Často se mluví o čínštině, jako dalším světovém jazyku. Hovoří jím až 1,2 miliardy lidí. Jenže zde je problém, že čínština má mnoho dialektů. Neláká tě studium čínštiny, nebo znáš nějaký jazyk, který má také větší počet dialektů?
Teď se asi trochu vyhnu odpovědi. K čínštině a čínské (asijské) kultuře nemám moc blízko, i když si samozřejmě uvědomuji rostoucí význam téhle velmoci. Spíše se orientuji na jižanské jazyky, které na rozdíl od asijských, nebo některých severských jazyků, zas tolik dialektů nemají. A vzhledem k tomu že mým dalším cílem je spíše Jižní Amerika, kde by mi byla čínština platná asi jako bicí souprava Anně Frankové, chci se po svém návratu z Lisabonu vrhnout spíše na francouzštinu a italštinu. Čínštinu nebo například arabštinu přenechám povolanějším.

6.) Teď se vrhneme na něco veselejšího. Zájmy?
Své zájmy jsem trochu nakousl tuším v první otázce, kde jsem již zmínil, že jsem před pár lety naprosto propadl golfu, skvělé hře a snažím se jí propagovat, jak mohu. Mimo golf mě baví "sledovat" aktuální dění v politice. Vydržím sledovat ČT24 nebo CNN celý den, i když se neděje nic nového. Vzhledem k tomu že naše republika je ale takový absurdistán, tak se něco zajímavého stane téměř každý den. Tyto situace se potom často v tramvaji nebo metru snažím transformovat v nějaký zábavný tweet. Vůbec na Twitter jsem se dostal už před několika lety a mohl za to můj zájem o nové technologie a různé elektronické hračičky. Původně mě bavilo se v počítačích i hrabat a řešit různé technické problémy, ale tento zájem ve mně upadl s přechodem na Mac, asi před čtyřmi lety. A samozřejmě, mnoho dalších :)

7.) Jaký máš v golfu hendicap a s kým "známým" jsi hrál?
Jak jsem řekl, golf hraju chvíli a nemám na něj tolik času, kolik bych chtěl mít. V současnosti mám hendikep 34. Spíš se moc nedostávám na turnaje, kde je možné si ho snížit (nebo zvýšit). Ačkoliv tak golf podle médií působí, nefunguje tak, že vyjdete na hřiště a první koho potkáte je Janoušek, Topolánek nebo jiná podobná liga. Člověk má ale možnost zahrát si pár jamek a přitom si popovídat (nebo chytit nějakou tu moudrost) s úspěšnými lidmi, ať jsou to podnikatelé z různých oborů, doktoři a ano, občas i politici. Samozřejmě čím kvalitnější (dražší) hřiště nebo známější turnaj (na který je většinou možné dostat se jen na pozvánku), tím větší šance někoho z „vyšší ligy“ potkat, ale není to pravidlem. A když se tedy ptáš s kým „známým“ jsem hrál, tak pokud to budeme brát mediálně, v Hostivaři, jsem šel několik jamek s předsedou výboru pro obranu poslanecké sněmovny, politikem Janem Vidímem.

8.) Takže co Ti popřát? Hodně kvalitních odpalů, turnajů a soupeřů. :) Prázdniny jsou časem dovolených a odpočinku. Chystáš se někam, než vyrazíš směr Lisabon?
Díky moc! Letošní dovolenou už mám za sebou, byl jsem v Řecku a Turecku. S kamarády jsem také strávil několik dní, vzdálen od technologie, v jednom z kempů na Orlíku. Odjet teď někam pryč si nedovedu moc představit, protože jeden by nikdy neřekl, jak těžké je odjet na delší dobu s tím, aby tu člověk za sebou nenechal nic rozdělaného a nedokončeného. A to ještě nepřišly na řadu rozlučky :)

9.) Ano, ano, od všudypřítomných technologií je potřeba si odpočinout. Nejlépe někde hluboko v lese. :) Když vidím v září študáky, jak se stěhují na koleje, s tím enormním množstvím zavazadel, ani si nedovedu představit, jak vypadá taková příprava na pobyt v zahraničí. Ještě, když je to tak daleko. To budeš mít stěhovací vůz, ne?
Odpočinout od technologií sice je třeba, na druhou stranu, strávit někde dva týdny bez jediného kontaktu s internetem, je pro mě nepředstavitelná věc. Jsem člověk, který potřebuje vědět co se kde děje:) Příprava na pobyt v zahraničí, jakkoliv dlouhý, není náročná. Létám poměrně často a po několika cestách člověk přijde na to, že 80% kufru zabírají věci, které za celý pobyt ani nevytáhne. Naučil jsem se létat, či jezdit na dovolené, s malým kufříkem a na letištní kontrole se většinou držím okolo 9 kg. Odjezd na delší dobu je samozřejmě jiný. Na druhou stranu, je nutno také počítat s tím, že nejenom u nás, ale i v cizině se dá cokoliv koupit a je zbytečné vozit každou kravinu. Opouštění mého bytu v Praze je rozhodně náročnější, například z takového malování pokoje, které mě v brzké budoucnosti čeká, mám už teď noční můry. Pokud, je někdo ze čtenářů zdatný malíř pokojů, ozvěte se! :)

10.) Zjištěním, že jsme všichni závislí na moderních komunikačních prostředcích, jsme se dostali na konec rozhovoru. Proto ti děkuji za rozhovor a pokládám poslední otázku - Je něco, co bys nám chtěl o sobě říct a na co jsem se nezeptal?
Hlavně bych chtěl poděkovat tobě, za výzvu k rozhovoru, díky kterému jsem si užil chvíli slávy a také všem svým followerům, kteří ty mé plky poctivě čtou. Pokud je někdo ze čtenářů přítelem golfu, rád přijmu nabídku na společnou hru. Mimo golf mě můžete potkat na některé z akcí pořádaných českou Twitter komunitou, ačkoliv jsem je do nynějška docela zanedbával. Samozřejmě je toho hodně, co jsem na sebe neřekl, ale v rámci možností jsi mě vyzpovídal docela důkladně. Poslední věc na mě ještě práskne fotka, kterou posílám, už od 11 let fandím Realu Madrid:)

Předchozí rozhovory zde.

1 komentář:

  1. No hlavně aby taky panáček zavítal někdy do Strakonic ;-)

    OdpovědětVymazat