motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

27.12.10

Třídenní trápení žlučníků

Je po Vánocích. Je konec třídenních potravních orgií. Bramborové saláty, kapři, řízky, filata, obložené chlebíčky, mísy a další sváteční pochutiny jsou snědeny. Sváteční nádobí je umyto a uschováno na další slavnostní příležitost.

Sami to znáte. Na každé návštěvě a že jich přes Vánoce absolvujeme nespočet, jsme hoštěni. Jedna dobrota střídá druhou. A další a další. Hory jídla neberou konce. Hospodyňky se předhánějí, která má lepší salát, lepší cukroví. Čím více druhů cukroví, tím lépe. Od každého musíte ochutnat. Jestli ne, smrtelně urazíte hostitele. A může se stát, že příští rok nebude pozváni k ochutnávce nového druhu cukroví.

Abyste hospodyňkám udělali radost, papáte a papáte. Postupem času bříško začíná bolet. Vejde se do něho méně a méně. Toaletu navštěvujete častěji a častěji. Pak již se do bříška nic nevejde. Mezi žebry a játry to začíná tlačit a bolet. V ústech začíná být hořko. Žlučníkový záchvat se  blíží!

Někteří musejí vyhledat lékařskou pomoc. Druzí si vystačí s obyčejnou dietou. Ale všichni svorně slibují, že příště už to tak nedopadne. Ale dost. Už je po Vánocích, po jídelních a cukrovinkových orgií, žlučníky se nám začínají uklidňovat.

Naše žlučníky teď budou mít necelý týden času, aby se částečně zregenerovaly. Pak totiž přijde Silvestr a místo potravy, je budeme zatěžovat litry nápojů. Jak alkoholických, tak i nealkoholických.

Žádné komentáře:

Okomentovat