motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

29.5.10

O co Ti jde?

O to, ze z boje se neutika. Utect umi posera. Ale silny clovek se problemu postavi a resi ho.
Je tezke, priznat si chybu a resit ji. Chyba nikdy neni na jedne strane. Kazda chyba ma rub a lic. Jedna strana je dobra, druhe je spatna. A je jen na nas, kterou stranu si zvolime. Je chyba neumet odpoustet. Odpoustet by clovek umet mel. Sice to v ocich jinych lidi muze vypadat jako chyba, ale vzdy je to lepsi, nez toho druheho zatratit a cekat, ze az on to vyresi, ze bude po problemu. Problem by meli resit vsechny strany konfliktu.
Jen silny jedinec umi odpustit. O to vetsi napor je pote na neho kladen. Druzi to mohou vnimat jako jeho slabost. Opak je pravdou. Ten kdo umi odpustit, je velice silny.
Clovek by mel umet pomoci druhemu. At v radosti, tak ve strasti. Neni nic lepsiho, nez dobry pritel a marad. Clovek, kteremu se muzete sverit, ktery vas vyslechne, pomuze, nebo poradi.
Tim pritelem muze byt i mama a tata. Spousta deti si to neuvedomuje. Bere rodice, jako autoritu. Ano, rodic je autorita. A to je chyba. Hlavne by mel byt kamarad a pritel, na ktereho se muze dite ci pubertak obratit. V tu chvili ocekava porozumeni a pomoc. Neni nic horsiho, nez kdyz rodic zklame. Kdyz zklame duveru ditete. Moc dlouha je pak cesta k navraceni duvery. Spatne je, kdyz se jedna ze stran ''zabejci'' a odmita snahu o napravu. Neuvedomuje si, ze tyto tahanice zpusobuji dalsi konflikty. Odmita si tim i priznat, ze kamaradstvi a pratelstvi je velmi dulezite pro komunikaci mezi lidmi.
Nejlepsi by bylo temto situacim predchazet. Ale jsme jen lide. A tak se podle toho chovejme.

Žádné komentáře:

Okomentovat