motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

18.4.10

Nokia E63

Už je to týden, co jsem začal používat Nokii E63. Velikou výhodou tohoto telefonu je plnohodnotná QWERTZ klávesnice. Mám k dispozici anglickoou verzi telefonu, takže klávesnice je QWERTY, bez možnosti vložení znaků s diakritikou. Pro psaní SMSek, příspěvků na Facebook nebo Twitter to bohatě postačuje. Pro napsání delšího článku, třeba na blog je klávesnice taky pararádní, a že v textu chybí čárky a háčky? Mladší ročníky, kteří jsou odkojeni počátkem internetu v naší zemi, jsou na to zvyklí a ostatní to snad vydrží.
Z počátku jsem měl ze psaní obavy. Postupem času si uživatel na plnohodnotnou klávesnici zvykne a psaní je velmi příjemné a rychlé. Nokia E63 disponuje OS Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1. Již dříve jsem používal telefony s OS Symbian, ale prostředí E63 je pro mne poměrně nové. Nokia používá ve svých Symbianových telefonech podobné uživatelské prostředí už několik let, takže orientace v MENU není tak složitá, jako při případném přechodu na jiný typ mobilního telefonu. Dalo by se říct, že pohyb nabídkou telefonu je téměř intuitivní, i v mém případě, kdy angličtinou nevládnu, nijak oslnivě.
Telefon používám v podstatě se standardní nabídkou, jaká je v telefonu k dispozici při jeho nákupu. Doplnil jsem jej jen o internetový prohlížeč Opera Mini 4.2, aplikaci cClock (spořič obrazovky), ScreenSnap (program pro otisk obrazovky) a mIQ (aplikace pro zálohu telefonu na internetu a posílání zpráv do sociálních sítí). Teď se na internetu objevila informace o novém firmwaru, tak jej budu muset nainstalovat. Vždy se doporučuje, při nabídce nového fw, jeho instalaci. Výrobce opraví nějaké chyby, přidá nové funkce. Sice si jich na první pohled uživatel nemusí všimnout, ale věřte, nový fw je vždy ku prospěchu věci.
Multimediální nabídka i vestavěný fotoaparát, plně dostačují mému používání. Datové funkce jsou na špičkové úrovni (GSM 850,900,1800,1900 MHz, WCDMA(3G) 900 MHz,2100 MHz, GPRS třída 32(5/3), EDGE třída 32(5/3), WiFi) Co telefon nenabízí je HSDPA a vestavěné GPS. 

Žádné komentáře:

Okomentovat